Bouw nieuwe sporthal is opnieuw opgenomen in meerjarenplanning Pittem: “Nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn om dit aan te kunnen”

De huidige sporthal in Pittem. © Google Maps
Redactie KW

De bouw van een nieuwe sporthal staat opnieuw op de planning in Pittem. In mei 2022 werd het project – goed voor een investering van 4 à 6 miljoen euro – in de koelkast gezet omwille van de onzekere financiële vooruitzichten. Vorige maand bleek echter dat Pittem 3,5 miljoen euro meer over had dan verwacht, waardoor de plannen nu dus weer uit de koelkast komen. Oppositiepartij NPE stelde zich vragen bij de timing.

Maandag stond de tiende meerjarenplanaanpassing van deze bestuursperiode op de agenda van de gemeenteraad. Veruit de meest opvallende wijziging was de terugkeer van de nieuwe sporthal. Volgens burgemeester Denis Fraeyman (CD&V), die vorige maand al aangaf dat het financiële resultaat van Pittem een pak gunstiger was dan verwacht, een logische beslissing. “De impact van de hoge personeelskosten en de opeenvolgende crisissen was minder zwaar dan we hadden verwacht. We hebben even gewacht, maar nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn en dit project aankunnen. Om er snel werk van te kunnen maken in de volgende bestuursperiode nemen we het nu weer op in de meerjarenplanning. Zo kan de volgende ploeg, ongeacht wie dat wordt, op 1 januari 2025 al prijzen opvragen.”

Oppositie stelt zich vragen

Renzo Callant (NPE) had weinig begrip voor de plotse comeback van de sporthal. “Toen ik dit de eerste keer doornam, viel ik bijna van mijn stoel. We naderen 13 oktober en plots staat er weer een sporthal in het meerjarenplan, al is het eigenlijk een belofte voor de volgende legislatuur. Aan het begin van deze legislatuur trokken jullie de nood aan nieuwe sporthal nog in twijfel en nu staat het terug in jullie programma? En ondertussen zijn jullie bezig met kleedkamercontainers die nog niet in gebruik zijn genomen en zitten we met een waslijst met gebreken, zoals losse stenen en insijpelend water. Die kosten lopen ongetwijfeld op. Anderzijds zien we dat er in omliggende gemeenten wel volop nieuwe gebouwen geopend worden.” (onder meer in Tielt en Hooglede was dat recent inderdaad het geval, al besloot Wingene eerder om het Keizerpark uit te stellen en af te slanken om dezelfde redenen als Pittem, red.)

“Geen glazen bol”

“Hadden we drie jaar geleden een glazen bol gehad, dan was de nieuwe sporthal niet geschrapt”, counterde sportschepen Stijn Vandenhende (CD&V). “Maar we hebben als goede huisvader bestuurd en de pauzeknop ingedrukt. Dat was toen de juiste beslissing. Wat de gebreken aan de sporthal betreft, die zijn onze eigen diensten aan het oplossen. De kosten zijn heus niet van die orde dat ze onverantwoord zijn. Wat de kleedcontainers betreft, die kunnen we als ze niet meer nodig zijn opnieuw verkopen.”

2027

Rest de vraag wanneer de nieuwe sporthal er zal staan. Als de nieuwe bestuursploeg inderdaad snel schakelt, zou er in 2025 al overgegaan kunnen worden tot de aanbesteding, waarna een aannemer wellicht in 2026 kan starten met de werken. Mogelijk kan de nieuwe sporthal dan al de deuren openen in 2027. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier