Eddy Vandendriessche en Dorianne Dewiest stappen uit Vlaams Belang Menen en gaan als onafhankelijke leden verder, onbegrip bij nieuw bestuur

Eddy Vandendriessche en Dorianne Dewiest hebben hun partijkaart binnen het Vlaams Belang Menen retour gestuurd en gaan als onafhankelijke gemeenteraadsleden verder. © Collage CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het rommelt binnen het Vlaams Belang Menen. Eddy Vandendriessche en Dorianne Dewiest hebben hun partijkaart retour gestuurd en gaan als onafhankelijke gemeenteraadsleden verder. “Is er een nieuw bestuur? Officieel hebben ze ons dat alvast nog niet laten weten”, klinkt het.

Een monsterscore! Er bestaat geen andere manier om de resultaten van het Vlaams Belang in Menen te omschrijven. Op zowel de federale, regionale als Europese lijsten bekenden de Menenaars kleur. Keer op keer werd geflirt met de kaap van 30%.

Opstand

Euforie, met een zure bijsmaak want binnen de rangen van de lokale afdeling werd een ware revolte in werking gezet. Eddy Vandendriessche, ooit lokaal voorzitter en nog steeds gemeenteraadslid, heeft zijn lidmaatschap opgezegd. Ook gemeenteraadslid Dorianne Dewiest volgt hem in zijn beslissing, waardoor beiden nu als onafhankelijke leden zetelen.

“We hebben echt ons best gedaan, maar vanuit de hoofdzetel kregen we zelden tot nooit de steun die we vroegen”, reageerde Dorianne. “Zelfs met de behaalde resultaten bleef men ons stiefmoederlijk behandelen. Zelf had ik al besloten er na dit mandaat mee te stoppen, de gezondheid wil niet meer mee. Eddy is ook al van leeftijd en heeft er de energie niet meer voor. Toen we plots te horen kregen dat er in Menen een ander bestuur was, was de maat meer dan vol. We besloten ons lidmaatschap op te zeggen en onze termijn onafhankelijk uit te zitten. Je houdt het niet voor mogelijk dat ze zomaar een nieuw bestuur op poten zetten en het ons niet eens laten weten. Dat is geen manier van doen. Ik wens de nieuwe lichting alle succes toe, al vrees ik dat het ook hier op een sisser zal uitdraaien. Zolang er vanuit het hoofdbureau geen steun komt voor Menen, is het op voorhand al een verloren zaak.”

Onbegrip

Het nieuwe bestuur is dan weer ‘not amused’ met het verhaal. “Klinkklare onzin”, klonk het scherp bij bestuurslid Joke Nollet. “Dorianne is al twee jaar geen lid meer dus voor ons was dat zelfs geen onderwerp. Dat nu op die manier gaan uitsmeren? De reactie van Eddy is overigens ook niet te begrijpen. We hebben een jonge kern weten samen te rapen, die volop actie wil voeren. Na heel wat vergaderen, werd dan ook besloten om dit in een bestuursvorm te gaan gieten. Eddy werd door het secretariaat zelf opgebeld en was enthousiast over het voorstel. Hij was blij dat er opnieuw wat ‘poere’ in de lokale afdeling zou komen. De eerste twee vergaderingen woonde hij overigens zelf bij, waar hij voorstelde om als lijstduwer ons te ondersteunen. En toen werd het stil. We hoorden hem niet meer, kregen hem niet meer te pakken en dan vernemen we, uit het niets, dat hij zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Wij gingen ervan uit dat we op hem konden rekenen en dan krijg je het deksel op de neus. Over het feit dat ze nationaal Menen stiefmoederlijk behandelen? Ik kan natuurlijk enkel maar spreken over onze communicatie en die verloopt erg goed. Wanneer we banners, flyers of eender wat nodig hebben, dan krijgen we die ook.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier