Dan toch geen kunstgras voor Eendracht Hooglede dit jaar: “Er zijn helaas twee obstakels opgedoken”

Het huidige eerste terrein van Eendracht Hooglede werd inmiddels opnieuw ingezaaid met het oog op de start van het nieuwe seizoen. © SV
Redactie KW

In tegenstelling tot eerder aangekondigd krijgt Eendracht Hooglede dit jaar dan toch geen kunstgrasveld. Volgens sportschepen Frederik Sap (Allen 8830) doken er tijdens de procedure voor de omgevingsvergunning enkele onverwachte problemen op, waardoor de werken uitgesteld moeten worden naar 2025.

In de gemeenteraad van maart werd aangekondigd dat Hooglede bij de start van het nieuwe seizoen zou kunnen voetballen op een kunstgrasveld. Die belofte – goed voor een investering van zowat 600.000 euro – was destijds ook al opgenomen in het meerjarenplan van de gemeente. Maar op diezelfde gemeenteraad twijfelden zowel oppositiepartij Groep 21 als meerderheidspartij CD&V al aan de haalbaarheid omwille van de (te) krappe timing. Niet geheel onterecht, zo blijkt nu.

Twee obstakels

“Als alles zoals verwacht was gelopen, was de timing wel degelijk haalbaar”, benadrukt de schepen. “Maar er zijn helaas twee obstakels opgedoken. Enerzijds duurde het archeologisch onderzoek langer dan verwacht, anderzijds hebben we na het openbaar onderzoek van dienst Waterlopen een negatief advies gekregen. Aangezien kunstgras aanzien wordt als verharding, moeten we elders bufferen. We dachten dat te kunnen compenseren met de nabijgelegen visput, maar dat kan helaas niet.”

“Dat is een gevolg van een verordening uit het hemelwaterdecreet van 2023″, vult burgemeester Frederik Demeyere (Team Burgemeester) aan. Om hoeveel water het precies gaat, wordt volgens de burgemeester berekend aan de hand van de infiltratieoppervlakte en de stand van het grondwater. Maar dat laatste moet tussen november en april gemeten worden, wat de zaken niet vooruit helpt. “De duur van het archeologisch onderzoek was niet onoverkomelijk, maar door deze kwestie kunnen we niet anders dan de werken uitstellen.”

Volgende legislatuur

Wellicht zal de procedure voor de omgevingsvergunning opnieuw opgestart moeten worden in de volgende legislatuur. Het huidige eerste terrein van Eendracht Hooglede werd inmiddels opnieuw ingezaaid met het oog op de start van het nieuwe seizoen. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier