Griet Vanryckegem (N-VA) uit Menen is nieuwkomer in het Vlaams Parlement: “Ontdekte het pas toen ik vannacht naar mijn auto wandelde”

© GF
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De Meense schepen Griet Vanryckegem is een van de nieuwkomers in het Vlaams Parlement. Ze behaalde 9159 stemmen tijdens de Vlaamse verkiezingen en is daarmee de vijfde parlementariër uit West-Vlaanderen voor de partij.

Gisteren wist de N-VA, tegen de eigen verwachtingen in, het hoogst aantal Vlaamse kiesgerechtigden te overtuigen bij zowel de Vlaamse als federale verkiezingen. In West-Vlaanderen moest de Nieuw-Vlaamse Alliantie wel nog Vlaams Belang voor beide verkiezingen voor zich dulden. Toch mogen er in totaal vijf N-VA’ers zich opmaken voor het Vlaams Parlement. Eén daarvan is Griet Vanryckegem, huidig Cultuurschepen in Menen.

Rollercoaster

“Gisteren was eigenlijk wel een rollercoaster voor mij”, neemt de toekomstige parlementariër ons terug naar die belangrijke verkiezingsdag. “Vooraf kan je die resultaten nooit inschatten. Ik was eigenlijk niet optimistisch. We hebben in de Vlaamse regering een paar moeilijke thema’s doorgevoerd en de peilingen waren ook al niet te positief. Ik voelde aan dat we gingen richting een stagnatie of daling. Als iemand me vooraf vroeg wat ik dacht dat het zou worden, dan zei ik: ‘We zien wel.’”

En dat wachten loonde uiteindelijk. Doorheen de avond werd duidelijk dat de N-VA als winnaar uit de bus zou komen. Met haar vijfde plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement maakt Vanryckegem dus zelfs een kans op het Vlaams Parlement, al was ze daar de avond zelf niet mee bezig: “Ik heb de overwinning met Vlaams lijsttrekker Sander Loones en boegbeeld Geert Bourgeois gevierd in zaal Schiervelde in Roeselare. Het is eigenlijk pas toen ik ’s nachts naar mijn auto aan het wandelen was, dat ik ontdekte dat ik verkozen ben. Ik was dolgelukkig en het moet vandaag eigenlijk zelfs nog tot me doordringen.”

De Meense behaalde in totaal 9159 stemmen, waarvan er 980 uit de Wieltjesstad komen. Op de eigen lijst gaat enkel Sander Loones haar voor in Menen. “Ik ben de Menenaars echt zo dankbaar dat ik dat vertrouwen heb gekregen. Menen is historisch gezien anders gekleurd (tot 2012 stemde Menen socialistisch, red.), dus dat is geen evidentie. Met N-VA zeggen we wat we doen en doen we wat we zeggen. Het is fijn dat we daarvoor beloond worden”, sluit Vanryckegem af.