“Wie helpt deze laffe daad ophelderen?”: na een jaar is wielertoerist die Hilde (60) aanreed nog altijd spoorloos

Hilde Declerck en haar man Philip Maertens op de plaats van het ongeval dat op 1 mei 2023 nabij het kruispunt van de Oostendestraat met de Makeveldstraat gebeurde. Hilde liep een dubbele polsbreuk en een dubbele wervelbreuk op. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Op 1 mei 2023, ruim een jaar geleden, werd Hilde Declerck op haar fiets aangereden door een wielertoerist. Die gaf met opzet een valse naam, een fout adres en een verkeerd gsm-nummer op en ging er snel vandoor. Hilde liep bij haar zware val een dubbele open polsbreuk en een dubbele wervelbreuk op. Van de aanrijder is er nog steeds geen spoor. “Wie helpt deze laffe daad ophelderen?” doen Hilde en haar man Philip Maertens een ultieme oproep. “We willen gerechtigheid.”

Hilde (60) en Philip (63) wonen in de Filips Van Kleefstraat, waar Hilde al jarenlang haar bekende tandartspraktijk runt.

“Vroeger gingen we geregeld met de racefiets op pad, maar in het voorjaar van 2023 schaften we ons elk een elektrische fiets aan”, vertelt Philip. “Die noodlottige 1 mei deden we met onze nieuwe aanwinsten voor het eerst een lange rit en volgden de plaatselijke Stalen Rosroute van een kleine 40 kilometer. Toen we, komende vanuit de richting Wijnendale, op het kruispunt van de Oostendestraat met de Makeveldstraat aan de verkeerslichten op groen wachtten, stond er een wielertoerist achter ons. We sloegen rechts af, langsheen de zijgevel van Atita en Carrefour Don Bosco, en wilden direct daarna naar links de smalle Breemeersstraat inrijden.”

“De aanrijder gaf een valse naam en fout adres op. Dat hou je toch niet voor mogelijk?”

“Op dat moment haalde de wielertoerist ons aan de linkerkant in en bracht door dat manoeuvre Hilde ten val. Ze kermde van de pijn en ik zag meteen dat het ernstig was. De aanrijder reed eerst door, maar bedacht zich en keerde terug. Aan omstaanders vertrouwde hij zijn zogezegde gegevens toe, die op een blaadje werden geschreven: Bart Vanmarcke uit de Hazelbeekstraat in Ruddervoorde. Dan vertrok hij, want hij moest naar eigen zeggen snel naar zijn kindjes.”

Slapen met spalk

“Ik had niet alleen veel pijn, ik was ook in paniek, want de fijne motoriek van mijn handen is voor mijn beroep als tandheelkundige van het grootste belang”, vult Hilde aan. “Ik ben rechtshandig en – een gelukje in mijn ongeluk – de dubbele open polsbreuk deed zich aan mijn linkerarm voor. De pols werd in het ziekenhuis geopereerd, maar nu nog ondervind ik hinder van de breuk. Om de mogelijke pijn te onderdrukken, slaap ik nog altijd gespalkt.”

“Pas in het ziekenhuis kregen we via de politie te horen dat de aanrijder ons op een laffe manier bedot had”, sakkert Philip. “Hij had een valse naam, een fout adres en een onbestaand gsm-nummer opgegeven. Dat hou je toch niet voor mogelijk? De man heeft dus niet enkel vluchtmisdrijf gepleegd door niet op de politie te wachten, maar zich ook aan ernstige fraude bezondigd. We willen dat niet over ons heen laten gaan.”

“In de woning met het huisnummer dat hij heeft opgegeven, woont een oudere mens die niets met de aanrijding te maken heeft”

Aan de zijgevel van het magazijn van de Carrefour hangt een camera en die heeft het ongeval geregistreerd. De politie heeft de beelden opgevraagd en bekeken.

“Op die manier kunnen we, in combinatie met wat we zelf gezien hebben, een vrij gedetailleerde beschrijving geven van de man die we zoeken”, zegt Philip. “Het gaat om iemand van rond de 40 jaar, vrij tenger gebouwd en van middelmatige grootte. Toen het ongeval zich voordeed, had hij een baardje. Hij droeg een witte fietshelm, witte fietssokken en witte fietsschoenen. Voor de rest had hij een zwarte fietsuitrusting van het merk Castelli aan en reed op een zwarte racefiets van het merk Cervélo. Kwaliteitsmaterieel, dat niet goedkoop is.”

Niet opgeven

“Blijkbaar kent de man de gemeente Ruddervoorde, want de Hazelbeekstraat bestaat daar effectief”, vult Hilde aan. “In de woning met het huisnummer dat hij heeft opgegeven, woont echter een oudere mens die niets met de aanrijding te maken heeft.”

“Met de beschrijving die we van de man hebben, moet er toch minstens één iemand zijn die weet om wie het gaat”, hoopt Philip. “De lokale politie heeft hard gezocht, maar zonder resultaat. We geven echter niet op.”

Wie info heeft, kan Philip Maertens bellen: 0475 63 27 59.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier