“Rampscenario’s oefenen is nodig”: brandoefening in Oostendse Sky Towers

De brandoefening bij de Oostendse Sky Towers. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zaterdagmorgen woedde een hevige brand op de 13de en de 24ste verdieping van de Sky Towers in Oostende. Heel wat brandweermannen, politie, ambulanciers, het MUG-team en de stad Oostende werden op de been gebracht om het vuur onder controle te krijgen en de hulpdiensten te coördineren. Gelukkig ging het maar om een oefening.

Het was alle hens aan dek zaterdagmorgen. Heel wat toevallige voorbijgangers stelden zich vragen bij de grote machtsontplooiing die zich voordeed ter hoogte van de Sky Towers, vlak bij het Oostendse station. Van rook was niet meteen sprake, maar toch waren tientallen brandweerlieden er in de weer. Vier pompwagens, een ladderwagen, een ambulance en een MUG stonden onderaan de woontoren in aanbouw geparkeerd. Brandweerkorpsen uit Oostende, Gistel en Blankenberge waren ter plaatse.

Drastisch veranderd

Alles werd echter in scene gezet door de verschillende actoren. “Het is zo dat de skyline van Oostende de voorbije jaren drastisch veranderd is”, zegt postoverste van de Oostendse brandweer Dries Van der Veken. “De stad telt tegenwoordig heel wat hoogbouw. We spreken van hoogbouw vanaf acht verdiepingen. Maar woontorens als de Sky Towers, de Ensortorens, het Europacentrum, de Mast en heel wat andere hoge gebouwen in de stad vormen een nog grotere uitdaging. Gebouwen van minstens twintig verdiepingen hoog zijn al lang geen uitzondering meer.”

Voorbereid zijn

En dus wil de brandweer, maar ook de stad voorbereid zijn op het ergste. “Laten we hopen dat het nooit hoeft, maar er is nood om rampscenario’s te oefenen”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “De brandweer heeft verschillende noodprocedures die in werking treden bij brand in hoogbouw. Maar het is ook van belang dat die procedures niet alleen op papier uitgewerkt worden, maar ook in de praktijk worden geoefend. Aangezien de Sky Tower Two nog in aanbouw is, was dit het ideale moment om te oefenen.”

De ladderwagens die door brandweerzone 1 gebruikt worden kunnen tot dertig meter hoog, goed voor acht verdiepingen. Vanaf dan moet de brandweer andere middelen gebruiken. “Bij branden die zich op grotere hoogte situeren, werken we vanaf de verdieping onder de brandhaard”, duidt de brandweerkapitein. “Gebouwen zoals deze zijn altijd verdeeld in compartimenten waarbij elk appartement een compartiment is. In principe is een appartement in een hoogbouw bestand voor een brand die maximum twee uur mag duren. Daarna is de kans groter dat die zich verder verspreid, maar dan alleen als alle deuren gesloten zijn. Indien niet, dan is de kans groot dat het vuur zich veel sneller verspreidt. Die twee uur geeft ons de kans om de situatie onder controle te krijgen.”

Nieuw systeem

De brandweer is momenteel een nieuw systeem aan het uittesten: de zogenaamde Cobra. “Met dat systeem kunnen we met een waterstraal aangevuld met metalen korrels door verschillende materialen snijden om zo tot in het brandende compartiment te geraken om de brand neer te slaan. Dat maakt het veiliger voor onze mensen om het appartement te betreden. Hoogbouw vergt een uitdaging, maar we kennen de procedures en dergelijke oefeningen leren ons hoe het er in de praktijk aan toe kan gaan. We moeten op elk scenario voorbereid zijn.”

Tegen de middag was de oefening afgelopen en keerde iedereen tevreden terig naar hun posten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier