9-jarig meisje geraakt gewond aan been door afgebroken boordsteen in zwembad Ieper: “Zijn er nog altijd niet goed van”

Annabelle (9) haalde haar been open toen ze uit het zwembad in Ieper klom. © Archieffoto TP & gf
Camille Jonckheere

Annabelle (9) raakte maandag na een zwemles lelijk verwond aan haar been in het zwembad van Ieper. Het meisje klauterde uit het bad, maar haalde haar scheenbeen open aan een scherpe rand van een afgebroken boordsteen. De juffen en redders kwamen vlug tussenbeide en ze werd met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, waar de wonde gehecht kon worden. “We hoorden dat dit een gekende situatie is, maar hoe kan het dan dat dit opnieuw gebeurt”, vraagt mama Lieselot Degrande (40) zich af. Schepen van Sport, Patrick Benoot (Open Ieper) zal kijken om de controles in het zwembad te verhogen.

Maandag 22 april verliep voor de negenjarige Annabelle uit Geluveld, die les volgt op de Vrije basisschool Capucienen in Ieper helemaal anders dan verwacht. Na de gebruikelijke zwemles moest Annabelle samen met een andere leerling onder begeleiding van een juf nog wat oefenen om in het zwembad te springen en eruit te komen.

“Toen Annabelle uit het water klom, haalde ze haar scheenbeen open aan een scherpe rand, want de hoeken van beide tegels naast de voeg waren afgebroken. Zo werd er een volledig stuk vlees van haar scheenbeen losgetrokken tot op haar bot”, vertelt haar mama Lieselot aangedaan.

“Annabelle werd met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, waar de wonde gehecht werd”

“De juffrouw heeft onmiddellijk goed ingegrepen. Annabelle had verschrikkelijk veel pijn en werd met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis om de wonde te hechten. De juf is de hele tijd bij haar gebleven, ook tot wij in het ziekenhuis bij Annabelle waren. Alle kinderen waren erg onder de indruk van het voorval. Dit had veel erger kunnen aflopen als Annabelle haar pols had opengehaald aan die scherpe rand.”

Gekende situatie

“Blijkbaar is dit een gekende situatie in het zwembad van Ieper”, gaat Lieselot verder. “Het stukje boordsteen lag op de bodem en het is al niet de eerste keer dat die afbreekt. Daarom heb ik gevraagd dat ze extra maatregelen zouden nemen, zodat het zwembad opnieuw veilig is. Daar moeten ze de komen de dagen eerst nog over samenzitten en dat bespreken. En dat terwijl er vandaag opnieuw kinderen aan het zwemmen waren in het bad.”

“Blijkbaar is dit een gekend probleem, ik voel me verantwoordelijk om anderen hiervoor te waarschuwen”

“Ik voel me verantwoordelijk om de mensen hiervoor te waarschuwen, ik zou ook niet willen dat dit nog met iemand anders gebeurt. Daarom heb ik ook mijn verhaal gedeeld op sociale media. Maar dit valt blijkbaar niet in de smaak. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel is groter dan dit van de burgemeester en de schepen van sport samen”, zegt Lieselot onthutst.

Dagelijkse controles

“We zijn er ons van bewust dat er soms een van de boordstenen kapot gaat. Dat is ook zo in andere zwembaden, want die zitten constant in een erg agressieve chlooromgeving. Daarom doen de redders iedere ochtend een ronde om te kijken of er nieuwe beschadigingen zijn. Dat was maandag niet het geval. Maar dat is duidelijk geen garantie, want tussen 7 en 10.30 uur moet er een stukje afgebroken zijn”, vertelt schepen van Sport Patrick Benoot (Open Ieper).

“Iedere ochtend doen de redders een ronde om te kijken of er nieuwe beschadigingen zijn”

“Deze namiddag zitten we samen met de sportdienst en zullen we nakijken of we die dagelijkse controles kunnen opvoeren en ook doorheen de dag kunnen doen”, gaat Benoot verder. “Op sociale media wordt nu afgedaan alsof het zwembad op instorten staat, maar dat is zeker en vast niet zo. Het zwembad heeft zijn beste tijd gehad en werkt met technieken, die versleten zijn. Maar de bovenbouw werd altijd goed onderhouden. Alle mankementen, zoals de boordstenen worden ieder jaar vervangen tijdens het grote onderhoud.”

Angst voor zwemmen

Het gat aan de boordsteen van het zwembad werd ondertussen opgevuld met silicone tot het jaarlijkse onderhoud. “Veiligheid op een plaats, waar er dagelijks zovele kwetsbare bezoekers langskomen zou toch een prioriteit moeten zijn”, zegt Lieselot. “De juffen en redders kunnen hier niets aan doen en waren erg begripvol en bezorgd. Maar vooral van de schepen had ik wat meer empathie verwacht.”

“Annabelle was al bang om te zwemmen en nu zal die angst alleen maar groter zijn”

“We willen ons duidelijk excuseren voor deze spijtige gang van zaken”, stelt Benoot. “Een ongeval kan je nooit helemaal voorkomen, maar het is jammer dat het zo is gelopen. We willen onze verantwoordelijkheid opnemen en zullen het mogelijke doen om dit in de toekomst te vermijden en hopen vooral dat Annabelle vlug herstelt.”

“Voor mijn dochter is dit zeker ook niet gemakkelijk. Ze is erg sterk geweest, maar ze ziet nog vaak de beelden terug voor zich. Ze was al wat bang om te zwemmen en nu zal die angst alleen maar groter geworden zijn, zeker met het litteken dat haar eraan herinnert. Dit zal zorgen voor nog wat slapeloze nachten bij ons”, besluit Lieselot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier