Nieuwe ‘zeearend’ duikt op na verkleedstunt van vriendengroep: “Er ligt al een ei in ons drijvend nest”

Het standbeeld van de otter kreeg een make-over tot broedende zeearend in de vijver van De Blankaart. © Collage TP
Redactie KW

Het standbeeld van de otter kreeg een make-over tot broedende zeearend in de vijver van De Blankaart, in vogelvlucht zo’n 700 meter van het echte nest. “Wat straks uit het ei komt? Een verrassing”, klinkt het mysterieus bij de groep vrienden achter de stunt.

Na het vertrek van de laatste zeearendtoerist uit natuurgebied De Blankaart bij Woumen, doemt donderdagavond een mysterieus vijftal op met een rubberen bootje. Ze gaan te water bij het romantisch brugje, een populaire spottersplek voor het Belgisch primeurnest van de zeearenden. Het beschermde nest — en een mogelijke celstraf tot vijf jaar — laten ze wijselijk links liggen. Ze varen de andere richting uit naar het kunstwerk van de otter, dat een kwarteeuw geleden is opgetrokken in de kasteelvijver.

Rode Duivels

Het beeld meet ruim twee meter, weegt een halve ton en wordt de voorbije jaren geviseerd door een lokale vriendengroep voor ludieke verkleedacties. Tijdens het WK voetbal van 2018 in Rusland kreeg de otter een outfit van de Rode Duivels aangemeten en in de laatste kerstperiode werd hij omgetoverd in een groene elf.

De muts en het jasje worden vervangen door een verenkleed met vleugels. “Dat heeft mijn schoonmoeder in elkaar genaaid”, wijst José Vanhee (61) vanop het brugje, waar hij de verkleedstunt mee coördineert. In zijn handen toont hij een nest met een ei. “En dat is een creatie van mijn vrouw.”

Arendmasker

Het nest wordt met een ketting bevestigd aan het verklede beeld en drijft op het water van de kasteelvijver op een stuk isolatie. “Stel je voor dat de echte zeearenden straks op ons nest zitten, dát zou pas een stunt zijn”, aldus Jens Courtens (34) uit Ieper.

Hij slaagde erin om een arendmasker te trekken over de metalen snorharen van de betonnen otter. “Dat was niet evident, maar ik vind het resultaat geslaagd. Zo zien toeristen eens een zeearend van dichtbij. Wat straks uit het ei komt? Een verrassing, net als de naam.”

Intussen circuleert de naam van Gianni Vermeersch, ‘de arend van Klerken’ die deze week gevierd werd in z’n supporterscafé bij het natuurgebied na het behalen van de Belgische titel gravel.

Achtertuin

Guido Vandenbroucke, conservator van het natuurgebied, ziet het graag gebeuren. “Ik vind het schitterend dat de buurt meeleeft, dat is waar we al jaren aan werken. De Blankaart maakt deel uit van Woumen en Houthulst en is voor velen hun grote achtertuin. De transformatie van de otter is een knipoog van de buurt waarmee ze duidelijk tonen: wij horen er ook bij!”

Mascotte

Het beeld was een creatie van Fernand Vanderplancke, de maker van de Ronde van Vlaanderen-trofee. De naam ‘De Eenzame Otter’ verwijst naar de verhoopte komst van zijn soortgenoten. Lang voor de intrede van de zeearend was de otter de mascotte van De Blankaart. Met natuurherstel en het beheersplan ‘Otter’ bereiden vrijwilligers al 32 jaar zijn komst voor. “Net als de bever zou de otter hier intussen een geschikt biotoop vinden om zich voort te planten”, stelt Guido. “De otter leeft al in de Scheldevallei en we verwachten dat hij naar de IJzervallei komt. Wanneer? Onvoorspelbaar. Kijk naar de zeearenden: dat kan morgen zijn of later.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier