Nieuwe Tuinrangers geven gratis tuinadvies

Pieter, Anne, Louis, Jan en Hilde zijn de gloednieuwe Tuinrangers van Harelbeke. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Sinds kort telt Harelbeke nieuwe Tuinrangers, inwoners die gratis tuinadvies geven om de tuin bestand te maken tegen de klimaatveranderingen en bij te dragen aan een betere biodiversiteit. Met hun gratis en deskundig advies bieden ze concrete tips en oplossingen.

Pieter, Anne, Louis, Jan en Hilde zijn de gloednieuwe Tuinrangers van Harelbeke. Ze volgden een intensieve opleiding bij Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos. Daar leerden ze alles over onder andere (fruit)bomen, hagen, bloemenweides, tuinvijvers en geveltuinen. Daarnaast kregen ze ook meerdere tips over nestkasten, insectenhotels en andere alternatieven om dieren te helpen.

“Het advies van de Tuinrangers is altijd op maat van jouw tuin en jouw wensen. Het gaat ook enkel om adviezen: voor de uitvoering heb je hulp nodig van een tuinaannemer en/of tuinarchitect. Tuinrangers houden je tuin zoals jij het wil. Ze maken er geen wildernis of natuur van, maar geven je gepaste adviezen om je tuin aan te passen aan het huidige klimaat en de noden”, duidt Pieter, teamverantwoordelijke van de Tuinrangers.

Gratis service

Schepen van Milieu Tijs Naert (Groen) is zelf ook een Tuinranger. “We weten dat niet iedereen even veel inzicht heeft in wat een goede en mooie tuin is. Dat hoeft ook niet, daarom bieden we als lokaal bestuur de gratis service van de Tuinrangers aan. Wij komen langs in jouw tuin, bespreken welke stijl je graag wil in je tuin en wat je belangrijk vindt. We onderzoeken de structuur, de bodemkwaliteit en de ligging van je tuin en geven je advies. Heel laagdrempelig en heel toegankelijk. De bedoeling is de tuin bestand te maken tegen de klimaatveranderingen en bij te dragen aan een betere biodiversiteit.”

Na het bezoek van een van de Tuinranger krijgt de hulpvrager een duidelijk geschetste plattegrond van zijn/haar toekomstige tuin en een stel handige adviesfiches. Daarnaast krijgt de hulpaanvrager een gratis safarikit ter waarde van 25 euro, inclusief zoekkaarten en een insectenkijker. Elke deelnemende tuin krijgt ook twee zadenmengsels voor extra bloemen.

Voor meer info of een aanvraagformulier invullen kan je terecht op www.tuinrangers.be. Een Tuinranger neemt dan contact op voor een afspraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier