Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik ben aanwezig voor rondleiding en info”

Landschapsarchitect Paul Deroose toont zijn tuin. © Davy Coghe
Redactie KW

Op zondag 30 juni kan je de Engelse cottagetuin van tuin- en landschapsarchitect Paul Deroose bezoeken in Jabbeke. De man is de bezieler van heel wat openbaar domein in Jabbeke, daarom alleen is een bezoek aan de tuin en bij de Stalhillenaar meer dan een bezoekje waard.

Qua openbare gebouwen ‘maakte’ Yvan Decoster het uitzicht van Jabbeke, qua openbaar domein is het de minzame tuin- en landschapsarchitect Paul Deroose uit Stalhille die het uitzicht bepaalde. Denk maar aan de omgeving van het SPC Varsenare of het inbreidingsgebied oude sporthal in het centrum van Jabbeke. Recenter tekende hij ook een nieuwe site uit voor de gerenoveerde kapel in Stalhille. Nu stelt hij zijn eigen tuin open voor de bezoeker. “De tuin, geïnspireerd door de Engelse cottagestuinen, werd heraangelegd in 1978. De structuur van de tuin wordt bepaald door de symmetrische woning, die dateert van 1840, en de oude tuinmuren”, legt Paul Deroose uit.

“Op het laagste punt werd een natuurlijke vijver aangelegd, van waar je geniet van een mooi uitzicht op de woning”

“Een centrale as aan weerszijden geflankeerd door gemengde borders loopt vanaf de woning naar een nis achteraan in de tuin. Daarnaast bestaat de tuin uit een aantal tuinruimten die elk een aparte bestemming hebben. Begin de jaren 1990 werd de tuin uitgebreid met een border, bestaande uit een collectie oude rozen, bloeiende heesters, bomen en vaste planten. Deze tuin geeft toegang tot een weide die aangelegd werd met twee taluds waarop struwelen van inheemse bomen, waaronder eik, esdoorns, els, hazelaar en Weichelspruim geplant zijn. Op het laagste punt werd een natuurlijke vijver aangelegd, van waar men geniet van een mooi uitzicht op de woning. Langs de noordkant van de ommuurde tuin bereikt men de oude boomgaard die inmiddels werd aangevuld met jonge fruitbomen. Tenslotte komt men in de moestuin met serre.”

Invloed

Aangezien de tuin doorlopend open is van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur, en de bezoekers niet in groep komen, is er geen specifieke rondleiding voorzien. “Ik zal permanent aanwezig zijn om desgewenst uitleg en toelichting te geven. Er zijn plannetjes beschikbaar zodat de bezoekers zich in de tuin kunnen oriënteren”, zegt Paul.

“Op mijn eigen website kunnen geïnteresseerden een ruim overzicht vinden van de diverse projecten die ik gedurende mijn loopbaan heb gerealiseerd. Weliswaar dankzij de opdrachtgevers die me deze taak wilden toevertrouwen en mede dankzij de uitstekende medewerkers. Zelf kijk ik enorm op naar bepaalde renaissancetuinen of naar de gekende Moorse tuinen van het Alhambra.” Leden van de Landelijke Gilde betalen 2,5 euro, niet-leden 5 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier