Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

De voormalige bussenstelplaats van De Lijn in de Tramstraat in Assebroek. © RR
Stefan Vankerkhoven

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.

Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen Brugge) polste via een schriftelijke vraag naar de stand van zaken in dit dossier. Er werd een bodemonderzoek verricht, nadat buurtbewoners in augustus 2023 een mazoutgeur hadden geroken rond de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in de Tramstraat in Assebroek.

Vervuilde grond

“Uit onderzoek is gebleken dat er scheuren in bepaalde stookolietanks zitten, waardoor mazout in de bodem is gelekt”, legt Raf Reuse uit. Bijkomend oriënterend bodemonderzoek bevestigde de lekkages in de stookolietanks.

“Bij het verwijderen van de tanks tijdens de afbraak- en onthardingswerken, die werden uitgevoerd om de site om te vormen tot een groenzone, werd de grond geroerd en kwam de mazoutgeur vrij. De tanks zijn sinds 2008 leeg en gereinigd, maar de omliggende grond blijkt vervuild”, stelt de Brugse politicus.

Vertraging

Daardoor heeft de uitvoering van de plannen voor de realisatie van een groenzone op die plek vertraging opgelopen. Nu blijkt dat er voor twee zones op de site geen zware milieuschade is, maar dat ze toch moeten gesaneerd worden. De dienst Facilitair Beheer van de Stad Brugge heeft ondertussen een richtprijs voor de sanering opgevraagd.

Raf Reuse hoopt dat de sanering vlot verloopt, maar vraagt zich af wie voor de kosten moet opdraaien: “Bij de aankoop heeft het stadsbestuur ons altijd verzekerd dat er in geen geval sanering nodig was. Maar wat iedereen dacht, blijkt juist: er is vervuiling op de oude bussenstelplaats.”

“De Lijn is hiervoor verantwoordelijk en zou hiervoor moeten betalen. Als Brugge dit niet op hen kan verhalen, heeft het stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier