Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo

Eerder al protesteerden buurtbewoners van Kortemark tegen de vergunning voor Silvamo. © TP
Stefan Vankerkhoven

De actiegroep Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen de verlenging van de stortvergunning die Vlaams minister Zuhal Demir afleverde aan het bedrijf Silvamo. “Met de nieuwe vergunning wordt de poort opengezet om vervuilde PFAS-gronden te storten”, hekelen actievoerders Tim Deweerdt en Wouter Onraedt..

In Kortemark vroeg Silvamo in 2022 een verlenging van haar stortvergunning aan. Silvamo is een categorie 2-stortplaats voor niet-gevaarlijk afval. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stond Silvamo toe om afval met een PFAS-gehalte tot 50 miljoen nanogram per kilogram te storten.

Normen

“Nochtans liet de Vlaamse Milieumaatschappij klaar en duidelijk weten dat de milieukwaliteitsnorm voor PFOS van 0,65 nanogram per liter nu reeds wordt overschreden in de Speyebeek en de Handzamevaart, ter hoogte van de stortplaats”, zegt Tim Deweerdt van actiegroep Leefbaar Groot Kortemark.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning op 8 februari 2024. Ze gaf minister Demir vier maanden voor betere motivering van de vergunning. Die kwam er op 13 juni. Leefbaar groot Kortemark en Climaxi hebben de vergunning geanalyseerd.

Drempelwaarden

“Omdat er nieuwe drempelwaarden van kracht zijn, kon de minister niet anders dan de toegestane PFAS-gehalten in afval te verlagen tot 40 miljoen nanogram per kilo droge stof. Toch is ook deze nieuwe vergunning eigenlijk al meteen achterhaald”, beweert Wouter Onraedt.

“De nieuwe vergunning laat opnieuw toe dat PFAS-afval wordt gestort op de Silvamo-stortplaats, terwijl internationale en Europese regelgeving (Verdrag van Stockholm en POP-verordening) dit met duidelijke bewoording verbieden: de Silvamo-stortplaats is helemaal niet geschikt om PFAS-afval te ontvangen.”

Verontreiniging

Leefbaar Groot Kortemark wijst op de PFAS-verontreiniging in de omgeving van de stortplaats. “In de peilbuizen rondom het stort is op meerdere plaatsen in het water te veel PFAS opgemeten. Er zijn intussen erg grote vermoedens dat het stort minstens gedeeltelijk verantwoordelijk is voor die vervuiling. Water mengt zich met de gestorte verontreinigde grond en zo lekt water met een te hoog PFAS-gehalte uit het stort. Dit is onaanvaardbaar voor de omwonenden van de stortplaats”, aldus Tim Deweerdt.

Volgens Tom Onraedt bevestigt een nieuw advies van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de bezorgdheid van de buurtbewoners. Hij wijst op de slechte waterkwaliteit in het grondwater: “Het oriënterend bodemonderzoek stelt met enige zekerheid dat dit ook veroorzaakt wordt door nieuwe verontreinigingsbronnen. Voor Silvamo wordt het met de dag moeilijker om vol te houden dat er geen vervuild water uit het stort lekt.”

Meetmethoden

Het pijnpunt zit volgens Leefbaar Groot Kortemark bij de achtergestelde meetmethoden van de Vlaamse overheid. “In Nederland is men al in de mogelijkheid om tot een picogram nauwkeurig te meten. Het blijft vreemd dat de meetmachines van Vlaanderen achterop lopen. Dit ten koste van de volksgezondheid”, aldus Tim Deweerdt.

Leefbaar Groot Kortemark is niet gerustgesteld en gaat opnieuw in beroep. “We moeten volop vermijden dat inwoners op termijn de prijs zullen betalen voor deze lakse manier van vergunnen. Europese wetgeving geldt ook voor Vlaamse stortplaatsen”, aldus Tom Onraedt.

MER

Nick Buysmans, woordvoerder van Vlaams minister Zuhal Demir, reageert als volgt: “De kritiek van de beroepsindiener gaat voorbij aan het feit dat er een goedgekeurd milieueffectenrapport is, voorzien van wetenschappelijke onderbouwing.”

“De kritiek dat er onvoldoende normen worden opgelegd gaat eveneens voorbij aan het feit dat we de strengst mogelijke interpretatie hanteren door geen lozing van bepaalde PFAS toe te laten en dus daarvoor ook geen norm op te leggen. De organisatie interpreteert de Europese POP-verordening en haar afwijkingsmogelijkheden bovendien verkeerd in de ogen van onze diensten.

Lozingen

Nick Buymans wijst erop dat de PFAS-verbindingen in de waterloop al stroomopwaarts de lozing gemeten worden, wat aantoont dat stroomopwaarts (en dus voor de lozing) reeds hotspots zijn: “De minister heeft bijgevolg de uitbreiding van de stortplaats verboden, maar wel exploitatie van de bestaande voorwaardelijk vergund. Het staat uiteraard iedereen vrij in beroep te gaan. Onze diensten zullen de motivatie in dat geval voor de rechtbank verdedigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier