Stadsbestuur Gistel heeft ‘Hemelwater- en Droogteplan’ klaar: “Het neerslagpatroon is veranderd door de klimaatverandering”

“Het HWDP bevat een integrale visie over waar en hoe we omgaan met het hemelwater”, aldus”, zegt schepen Wim Aernoudt, bevoegd voor milieu. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

In reactie op de klimaatverandering met meer hevige regenbuien en lange periodes van droogte, heeft het stadsbestuur een zogenaamd ‘Hemelwater- en Droogteplan’ opgesteld, kortweg HWDP. “Het bevat een langetermijnvisie voor het hele grondgebied van Gistel”, aldus bevoegd schepen Wim Aernoudt (N-VA).

Het plan kwam tot stand in samenwerking met Fluvius, de Middenkustpolder, de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Milieumaatschappij. In de jongste gemeenteraad werd de kanjer van zo’n 200 pagina’s goedgekeurd. “Het HWDP bevat een integrale visie over waar en hoe we omgaan met het hemelwater. In een gebied zoveel mogelijk hemelwater ter plaatse laten infiltreren of hergebruiken, bufferen en pas als laatste stap vertraagd afvoeren, draagt hiertoe bij”, zegt Wim Aernoudt, bevoegd schepen voor milieu. “Dit plan kwam tot stand door middel van een participatief proces met de verschillende instanties betrokken bij het watersysteem in Gistel. Het plan past ook in de andere initiatieven die het stadsbestuur nam, met onder andere een omvattend klimaatplan.”

Over het waarom is de schepen duidelijk. “Door de klimaatverandering worden we de laatste jaren meer en meer geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Voor Vlaanderen betreft dat meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer. Bovendien neemt ook de intensiteit van de buien toe, waardoor buien met korte en intense neerslag worden afgewisseld door langere, drogere periodes. Om de droge periodes draaglijker te maken voor bijvoorbeeld landbouw en natuur moet de opslag van water verhogen. Dit kan bovengronds in bestaande al dan niet verbrede waterlopen, maar ook door de infiltratie van water in de bodem te verbeteren.”

Infiltratie

Het grondgebied van Gistel is grotendeels polder. Die kleigrond is moeilijk doordringbaar, wat infiltratie daar moeilijk maakt. “Maar de dorpskernen van Zevekote en Moere en de stadskern van Gistel zijn gebouwd op een zanderige hoogte”, weet Wim Aernoudt. “In die kernen, die uiteraard deels verhard zijn, is infiltratie wel mogelijk en belangrijk voor het aanvullen van het grondwater. Tegelijk moet bij te veel regen het water in eerste instantie uit de woningen en andere gebouwen gehouden worden. We willen uiteraard de economische en maatschappelijke schade door wateroverlast zoveel mogelijk beperken.”

“We willen uiteraard de economische en maatschappelijke schade door wateroverlast zoveel mogelijk beperken” – schepen Wim Aernoudt

In het plan zit een oplijsting van plaatsen waar in Gistel de laatste jaren wateroverlast is geweest in de bebouwde kom. “We beschouwen die als de risicoplaatsen. We stellen ook vast dat de wateroverlast ook alsmaar erger wordt. In 2023 is bijvoorbeeld voor het eerst in Gistel in één bepaalde straat, de Polderlaan, een aantal huizen beveiligd door zandzakjes. Voor deze plaatsen is een eerste schets van oplossing meegegeven.”

Tijdens het overleg met Fluvius stelde men dat bij nieuwe verkavelingen de ingebuisde regenwaterafvoeren grotere diameters hebben dan vroeger het geval was. “Daarmee is meteen duidelijk dat het grootste deel van de wijken en straten naar normen van vandaag te kleine afvoeren heeft”, weet Aernoudt. “Het is budgettair uiteraard onmogelijk om in een paar jaar het grootste deel van de straten open te leggen om nieuwe buizen te plaatsen. Hier kunnen alleen bovengrondse afvoeren of gerichte ontharding een oplossing bieden.”

Oplossingen

Het teveel aan water in Gistel wordt vooral afgevoerd via de Moerdijkvaart, verder de Waerevaart die finaal uitmondt in het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. “Uit het overleg bleek dat de capaciteit van deze waterloop op haar maximum zit. Er komt meer water van de hoogte van Ichtegem, Koekelare en Aartrijke. Daarom loopt nu een studie om meer water uit Gistel af te voeren via een sifon onder de vaart naar de haven van Oostende”, weet Wim Aernoudt. Staan ook op de ideeënlijst: betere waterdoorlating tussen de bomen in de Heyvaertlaan en idem voor de middenberm in de Zevekotestraat, en het deels ontharden van de Polderlaan. Ook de verharde centrumparkings beter waterdoorlatend maken en een waterkom nabij de kerk zijn opties. In het plan staat dat de stad het plaatsen van grotere regenputten wil aanmoedigen.

Het volledige plan en tips staan op www.gistel.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier