Dertigtal oproepen bij Brandweer Westhoek voor stormschade: “Vooral afgewaaide takken en boompjes, zonder grote schade”

In de Deken de Bolaan in Poperinge kraakte een stuk van een boom af. Die versperde even de weg. © JH
Redactie KW

De verschillende posten van Brandweer Westhoek hadden zaterdag soms de handen vol met oproepen voor stormschade. Rond 18 uur werd afgeklokt op 25 oproepen. Maar ook nadien kwamen nog enkele oproepen binnen. “Het ging vooral om afgewaaide takken en boompjes, zonder grote schade”, zegt woordvoerder Kristof Louagie. In Poperinge en Geluwe raakte een weg even versperd.

De oproepen voor Brandweer Westhoek kwamen zaterdag verspreid over de zone en verspreid over de dag binnen. Er waren rukwinden tot 70 kilometer per uur in het binnenland en aan de kust iets meer, maar het grote aantal oproepen bleef uit. “Om 18 uur stond de teller voor Brandweer Westhoek op 25 oproepen”, zegt woordvoerder Kristof Louagie. “Het ging hoofdzakelijk om afgerukte takken en omgewaaide boompjes op de rijweg. Er waren oproepen voor de zones aan de kust zoals De Panne en Koksijde, maar ook voor brandweerposten Poperinge, Ieper, Lo-Reninge, Kortemark en in het Heuvelland. De schade was nergens groot, maar hier en daar was de weg even versperd.”

Afgekraakte boom en lantaarnpaal over rijweg

Dat was kort na de middag het geval in de Deken de Bolaan, waar een stuk van een boom afkraakte en over de weg hing. De brandweer kwam de boom verzagen. In Geluwe viel een lantaarnpaal over de rijweg, waardoor het verkeer even niet voorbij kon. En langs de Staatsbaan tussen Zarren en Handzame bij Kortemark lagen verschillende takken op de weg.

Elders ging het vooral om omgewaaide zaken of werfhekkens. Dat was bijvoorbeeld het geval in de Koutermolenstraat in Kortemark, waar een werfhekken van een nieuwbouwwoning tot op straat belandde. Ook na 18 uur kwamen nog enkele meldingen binnen. Zo moest de brandweer van Koksijde uitrukken naar camping Bloemenduin voor een melding van een instabiele bomenrij die mogelijk op caravans konden vallen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier