“Een golfterrein in kunstgras? Onmogelijk!”: golfclub De Palingbeek speelt prominente rol in ‘Nonkels’

Club manager Henk Vanderhaeghen en hospitality manager Pieter-Jan Wicke voor het imposante clubhuis van De Palingbeek. Het domein werd in oktober een week ingepalmd door de cast en crew van ‘Nonkels’. © Joke Couvreur/GF
Philippe Verhaest

De Golfoorlog. Zo heet aflevering vier van ‘Nonkels’, waarin de vete tussen Willy Persyn en Christian Van Eden het kookpunt bereikt. Het decor is golfclub De Palingbeek in Ieper. Ook daar kunnen ze smakelijk lachen met de fratsen van de drie West-Vlaamse broers en hun entourage. “Maar een volledige golfbaan in kunstgras aanleggen, zoals Willy ambieert, is gewoon onmogelijk”, klinkt het. “Natuurgras en golf gaan hand in hand.”

De Palingbeek is een van de zes golfclubs met achttien holes die West-Vlaanderen rijk is. De eerste spadesteek dateert van september 1990 en werd onder impuls van twaalf Zuid-West-Vlaamse ondernemers gegeven. Twee jaar later opende de club officieel de deuren.

Anno 2024 telt De Palingbeek liefst duizend leden die in een ronduit indrukwekkend kader de golfclub kunnen bovenhalen. “Wij zorgen voor de perfecte harmonie met de natuur”, legt clubmanager Henk Vanderhaeghen (58) uit. Hij staat sinds drie jaar aan het hoofd van de in de Ieperse deelgemeente Hollebeke gevestigde club.

“Onze club is 63 hectare groot en vormt een mooi geheel met het gelijknamige provinciaal domein. We hebben een eigen natuurbeheersplan en onze zeven greenkeepers zijn zo goed als de klok rond in de weer om ons domein piekfijn te houden.”

“Heel wat van onze leden hebben in de reeks gefigureerd. Wanneer je Willy en Delphine hier aan het haardvuur ziet zitten, zijn het ónze mensen op de achtergrond”

“Eigenlijk zijn wij een golfclub ín een bos, volledig onttrokken van de bewoonde wereld. Daar ligt ook onze grote troef. Wie hier golft, kan de dagdagelijkse beslommeringen en zorgen op de parking achterlaten.”

Start 2 Golf

Die aanpak slaat duidelijk aan, want de laatste zeven jaar bevindt het ledenaantal zich in een fikse groeicurve. “Vroeger was golf vooral de sport die je na je actieve carrière beoefende, nu krijgen we spelers van alle leeftijden over de vloer. Ons jongste lid is 5 jaar, de oudste golfer is 95.”

Willy en Delphine op het terras van het clubhuis.
Willy en Delphine op het terras van het clubhuis. © Play4

“We zetten ook bewust in op een goed uitgebouwde jeugdwerking. Golf is dé generatie-overschrijdende sport bij uitstek. Zeg nu zelf, wat is er mooier dan een opa of oma een balletje zien slaan met zijn of haar kleinkinderen?”

Ook het feit dat ons land met Thomas Pieters en Manon De Roey enkele topgolfers in huis heeft, legt de sport geen windeieren. “Golf is ook de enige sport die je op elke leeftijd kan blijven beoefenen en waar je zelfs altijd maar beter in kan worden. Techniek en mentale uitdaging wegen zwaarder door dan je conditie.”

Het cliché wil dat golf enkel voor de eerder welgestelde burger weggelegd is, maar dat argument vegen ze bij De Palingbeek resoluut van tafel. “Uiteraard krijgen wij hier veel ondernemers over de vloer – voor hen hebben we zelfs een Entrepeneurs Club – maar eigenlijk is de sport voor iedereen toegankelijk.”

“Zo bieden we een Start 2 Golf-proefabonnement voor 595 euro aan. Daarvoor ben je vier maanden lid en krijg je zeven uur les. Liefst tachtig procent zet daarna de stap naar een volwaardig lidmaatschap.”

© JOKE COUVREUR

“We willen blijven groeien. Daarom hebben we 22 hectare grond gekocht om negen nieuwe holes te realiseren”

“Laat me het zo stellen: als je een abonnement op je favoriete voetbalploeg neemt en bij elke wedstrijd iets drinkt en eet, ben je minstens een gelijkaardig bedrag kwijt. Als golfer kom je hier terecht in een warme familie. Het aantal vriendschappen die we in ons clubhuis, het kloppende hart van De Palingbeek, hebben zien ontstaan, is niet te tellen. Dat sociale aspect is minstens even belangrijk als het spelletje zelf. Niet te onderschatten.”

Leden figureren

Dat De Palingbeek nu in Nonkels opduikt, zorgt voor heel wat voldoening, daar in Hollebeke. “Toen we de vraag kregen, hebben we flink gepuzzeld met onze planning. We wilden de crew in de beste omstandigheden ontvangen.”

In oktober vorig jaar streek de vijftigkoppige ploeg in De Palingbeek neer. “Een mooie ervaring”, zegt Henk. “Maar wel erg drukke dagen: van 4 uur ’s ochtends tot 18 uur was het hier telkens volle bak. En intussen lieten we ook onze club verder draaien.”

© Play4

Dat de Ieperse golfclub zo veelvuldig in beeld komt, doet De Palingbeek glimmen van trots. “Heel wat van onze leden hebben zelfs in de reeks gefigureerd. Wanneer je Willy en Delphine hier aan het haardvuur ziet zitten, zijn het ónze mensen op de achtergrond. Dat maakt het extra mooi.”

De cast zelf had het uitstekend naar zijn zin, zo blijkt. “In die mate zelfs dat Wim Opbrouck (Christian in de reeks, red.) en Rik Verheye (nonkel Willy, red.) zelfs de trofee van een dameswedstrijd hebben uitgereikt. En Jelle De Beule (nonkel Luc, red.) heeft een initiatieles gevolgd. Ze zijn hier altijd welkom.”

Negen extra holes

In de reeks willen Christian en Willy allebei de volledige golfbaan in kunstgras aanleggen. “Een grappige verhaallijn, maar totaal onmogelijk”, glimlacht Henk.

“Natuurgras en golf gaan hand in hand. Het enige stukje kunstgras dat je bij ons kan vinden, zijn de vierkantemetermatjes op onze driving range. Die is trouwens state of the art, want we kunnen er vijftig internationale golfcourses op simuleren. We blijven investeren in onze club.”

Ook de groene Porsche was van de partij.
Ook de groene Porsche was van de partij. © GF

Dat blijkt ook uit de toekomstplannen, want De Palingbeek kocht 22 hectare grond bij om negen nieuwe holes te realiseren. “Momenteel bevinden we ons in de vergunningsfase”, klinkt het.

“Deze uitbreiding geeft ons nieuwe groeimogelijkheden en zorgt voor extra aantrekkingskracht voor onze bestaande en mogelijk nieuwe leden. Nonkels zal ons sowieso een grotere naambekendheid opleveren, wie weet ook extra leden. De drie nonkels zelf zijn in elk geval uitgenodigd om onze nieuwe holes in te huldigen.”

Jelle De Beule, alias nonkel Luc, volgde zelfs een initiatieles op De Palingbeek.
Jelle De Beule, alias nonkel Luc, volgde zelfs een initiatieles op De Palingbeek. © GF
Nonkel Willy (Rik Verheye) en Christian Van Eeden (Wim Opbrouck) reikten tijdens hun aanwezigheid op de club een trofee voor een dameswedstrijd uit.
Nonkel Willy (Rik Verheye) en Christian Van Eeden (Wim Opbrouck) reikten tijdens hun aanwezigheid op de club een trofee voor een dameswedstrijd uit. © GF