Vuurtoren in Vosseslag De Haan wordt klimparcours

gf
Redactie KW

De Horizon 2025-uitkijkpunten in onze provincie werden samen al door meer dan 424.307 mensen bezocht. De groen-witte vuurtoren van Guillaume Bijl in Vosseslag – het meest bezochte uitkijkpunt volgens toerismeschepen Marleen De Soete – wordt op zondag 2 juni tijdelijk omgetoverd tot een klimparcours.

Binnen het project Horizon 2025 werden ondertussen al 14 uitkijkpunten gerealiseerd in onze provincie, en daar komen er dit jaar nog een drietal bij. De laatste nieuwe aanwinst, de Pompentoren in Eernegem, opende op 27 april. “We kiezen er resoluut voor om intensief voort te timmeren aan het verhaal van Horizon 2025”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye, die ook voorzitter is van Westtoer.

“Meer dan ooit is recreatie in eigen streek belangrijk. De uitkijkpunten in onze provincie zijn een extra troef voor de fietsers en wandelaars in de regio. Het zijn ideale stopplaatsen om het landschap op een unieke manier te bewonderen en te ontdekken.”

Avontuurevent

Alle uitkijkpunten zijn gratis toegankelijk voor het publiek, vier ervan vormen binnenkort het middelpunt van een avontuurevent. Zo kan je in Vosseslag op zondag 2 juni de groen-witte vuurtoren van Guillaume Bijl opklimmen, langs een imposante touwladder helemaal naar de top. Bovenaan heb je een adembenemend uitzicht over de Noordzee.

“Onze vuurtoren is een uniek landmark aan de Belgische kust”, zegt Marleen De Soete, schepen voor Toerisme in De Haan. Ze herinnert eraan dat er in het begin nogal wat weerstand was tegen de bijna 14 meter hoge vuurtoren. Die zou eerst in het kader van de toenmalige Beaufort-editie (2018) op het einde van de zeedijk komen in Wenduine. “Samen met het vernieuwde ‘Strangegat’ is het vuurtorentje nu een echte blikvanger, en een enorme opwaardering van Vosseslag”, klinkt het.

“Het is zeker een populaire trekpleister”, zegt ook Bavo Delbaere, woordvoerder bij Westtoer. “Omdat het een fotogenieke plek is die een zekere nostalgie uitstraalt en een schitterend panorama biedt over duinen, strand en zee, sturen wij er vanuit Westtoer ook vaak buitenlandse journalisten naartoe.” Op de website van Visit West-Vlaanderen kan je binnenkort een tijdslot reserveren voor de beklimming van de vuurtoren. Dat kan op zondag 2 juni tussen 14 en 18 uur, en is gratis.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier