Problemen zijn opgelost: Na ruim twee maanden opent Amazonia zaterdag weer in Bellewaerde

Directeur Stefaan Lemey en Koning Leeuw bij de opening van Amazonia. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De problemen met Amazonia, de nieuwe peperdure waterattractie van Bellewaerde, lijken van de baan. Directeur Stefaan Lemey maakt zich sterk dat alle problemen van de baan zijn en niets in de weg staat van een volledige opening vanaf komende zaterdag.

Als opvolger van de Keverbaan en met een investering van 14 miljoen euro moest de Amazonia dé grote trekpleister worden voor Bellewaerde dit seizoen. Maar door technische problemen was de imposante waterattractie al meer dicht dan open, tot grote teleurstelling van de bezoekers. Nu lijkt er toch een lichtje aan het einde van de tunnel te zien te zijn. “Vanaf zaterdag gaat Amazonia definitief open en is het de bedoeling dat hij openblijft”, zegt directeur Stefaan Lemey. “De voorbije twee weekenden hebben we al een soft opening gehad, waarbij de bezoekers de attractie konden doen. Soms lag de attractie dan wel een kwartiertje of een halfuurtje stil om nog wat zaken bij te regelen, maar de constructeur Intamin is er nu toch in geslaagd om de attractie goed af te regelen.

Vertraging

De pretparkdirecteur benadrukt dat Intamin een van de meest kwaliteitsvolle constructeurs ter wereld is. “We hebben de attractie dus gekocht bij de Mercedes van de attractiebouwers. Natuurlijk waren we in het begin dan ook teleurgesteld dat het niet allemaal functioneerde zoals het de bedoeling was. Maar er waren veel onderdelen – zoals we ook horen in andere sectoren – die veel te laat geleverd werden, waardoor de testen pas later opgestart konden worden.”

“Bezoekers die de attractie uittestten, waren enthousiast. Dat is toch een kleine pleister op de wonde”

“We hadden eigenlijk drie maanden vertraging, en dat is blijven opschuiven. Het is ook een prototype, en dat op drie vlakken. De verticale lift die ronddraait, de halfpipe en het valeffect op het einde van de rit zijn allemaal uniek in de wereld. Het is niet gemakkelijk om dat allemaal af te regelen met voldoende boten. We zijn immers gestart met vier boten, nu kunnen we met elf boten varen. Ik moet wel zeggen dat de bezoekers die de voorbije week de attractie deden superenthousiast zijn. Dat is toch een kleine pleister op de wonde van de voorbije maanden.” Bellewaerde kreeg de afgelopen weken forse kritiek vanuit gespecialiseerde pretparkwebsites en -fora. “Dat is jammer. Het is een investering van 14 miljoen euro. Dat is een gigantisch bedrag. Wij investeren dat om te kunnen openen begin april. Het was niet de bedoeling dat wij zo lang getergd worden met technische uitdagingen. Het is inderdaad jammer dat sommige personen dat in een negatief daglicht stellen, maar wij zijn ook medeslachtoffer. Mocht we gekozen hebben voor een minder kwaliteitsvolle constructeur, dan zou ik het misschien nog begrijpen. Maar dat was dus zeker het geval niet”, besluit Stefaan Lemey.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier