“Nieuw verhaal moet nog groeien”: Nieuwe 100 % West-Vlaamse markt palmt Zuidstraat in tijdens Batjes

Elias van Eetcafé Rodenbach organiseert tijdens de batjes een korteketenmarkt in de Zuidstraat. © Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Een nieuwigheid op de Batjes dit jaar is een 100 % West-Vlaamse markt in de Zuidstraat. Initiatiefnemer Elias De Meulenaere is blij met de belangstelling voor deze eerste editie en ziet groeipotentieel voor de komende jaren. “De korte keten zit in de lift, kijk maar eens naar de lange lijst met producten en producenten die je vindt onder het label 100 procent West-Vlaams.”

De handelaars van de Zuidstraat hebben het niet altijd gemakkelijk. Het blijft wat opboksen tegen de grotere en langere broers wat verderop. De voorbije jaren hebben ze steeds weer initiatieven genomen om het Batjespubliek ook tot bij hen te lokken. Dit jaar, en allicht ook de komende jaren, is er de bouwwerf op de voormalige GB-site die wat roet in het eten gooit maar Elias De Meulenaere houdt de moed erin.

“Het idee om eens iets anders te doen tijdens de Batjes in de Zuidstraat sluimert al enkele jaren”, vertelt Elias De Meulenaere van Eetcafé Rodenbach. “De voorbije jaren waren het vooral gewone marktkramers die hier een plekje vonden maar ik zou het leuk vinden moesten we tijdens de Batjes hier ook eens iets speciaals kunnen doen dat ons onderscheidt van andere plaatsen in de stad. Ik ben fan van producten van de korte keten, waarbij de consument en de producent heel dicht bij elkaar staan.”

“Er bestaat een label, 100 procent West-Vlaams, dat toegekend wordt aan makers van producten van eigen bodem en met hen heb ik contact opgenomen. Wat volgde was een serieus karwei. Ik heb bijna tweehonderd telefoontjes gepleegd om al die producenten te contacteren en hen uit te nodigen naar ons nieuw initiatief in de Zuidstraat.”

Lage drempel

“Meteen was duidelijk dat het niet zo makkelijk zou worden als gedacht. Voor een aantal producten zoals fruit en groenten en ook tuinartikelen is de maand juni eigenlijk al te laat. De topperiode voor deze producenten ligt eerder eind april, begin mei. Toch kreeg ik positieve reacties van zo’n 160 geïnteresseerden maar voorlopig zijn er nog maar dertien werkelijk ingeschreven. Een nieuw verhaal moet altijd wat groeien en ik hoop dat we de komende jaar steeds meer standhouders mogen verwelkomen.”

Artisanale ijsmaker

“Dit keer hebben we enkele fruittelers, is er een artisanale ijsmaker en verder worden er ook kaas, wijn, bieren en artisanale chips aangeboden. De deelnemers kunnen volledig gratis hun kraam plaatsen. Samen met het stadsbestuur willen we de drempel zo laag mogelijk houden. We hopen om de afstand Patersstraat tot aan het klein Ieperstraatje mooi te kunnen vullen. Er zal ook een draaimolen staan zodat hier ook iets te doen is voor de kleinsten”, besluit Elias.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier