Lidl in beroep tegen weigering vergunning nieuwe vestiging in Kasteelstraat in Tielt; buurtbewoners zijn er niet gerust op

Een bovenzicht op de ruimte die zou ingepalmd worden door de nieuwe Lidl. © gf
Wouter Vander Stricht

Het Tieltse stadsbestuur weigerde eerder de vergunningsaanvraag voor de bouw van een gloednieuwe Lidl-vestiging in de Kasteelstraat 137-141. Tot grote opluchting van de omwonenden, maar die visten ondertussen uit dat Lidl, gesteund door een gerenommeerd advocatenkantoor, beroep heeft aangetekend tegen de beslissing. “We zijn er niet gerust in”, zegt Annelies Beel die vlak achter het bewuste perceel woont. “We zullen zeker de hoorzitting bij de provincie volgen en beraden ons ook over het inroepen van juridische hulp.”

In Tielt ging het Lidl-dossier al over de tong. De gebrekkige affichering van de vergunningsaanvraag en het feit dat de omwonenden niet op de hoogte werden gebracht, was al een doorn in het oog.

“Er zit hier inderdaad een kleine groenzone tussen onze woningen in de Joris Lannoostraat en de bewuste site, waardoor we geen rechtstreekse buur zijn. Naar de letter van de wet zal dat wel juist zijn, maar in feite zijn wij dus wel de buren.”

52 bezwaarschriften

Er werden uiteindelijk in totaal 52 bezwaarschriften ingediend. Het stadsbestuur weigerde de vergunningsaanvraag, onder meer op basis van mobiliteit en afwatering.

“Maar ons eerste en grootste bezwaar, het feit dat zo’n winkel er niet mogelijk is volgens het BPA, schuift men aan de kant. Het klopt dat er uitzonderingen kunnen worden verleend, maar bij Lidl gaan ze ervan uit dat die er automatisch ook komt. Maar het moet toch nog altijd getoetst worden aan een goede ruimtelijke ordening.”

Beslissing tegen 12 september

De buren leiden een en ander onder meer af uit info die ze nu via het provinciebestuur verkregen hebben. Eind maart weigerde Tielt de vergunning. “Lidl had tijd tot 27 april om in beroep te gaan. We hielden dat wat in het oog, maar werden niet op de hoogte gehouden van een eventueel beroep. Uiteindelijk kreeg ik na een mail naar de provincie halfweg mei de bevestiging dat Lidl wel degelijk in beroep gaat.”

“Ze hebben daarvoor Liedekerke Advocaten, een gerenommeerd kantoor, onder de arm genomen. Wij vrezen wat machteloos te staan. Met de buren zijn we ondertussen ook samen gekomen. We kregen de bevestiging dat we via Teams de hoorzitting van 6 augustus mogen bijwonen. Maar we vragen ons ook af of we zelf ook geen juridische hulp moeten inschakelen. Maar dat kost geld natuurlijk, wat voor een bedrijf als Lidl wel zal meevallen, maar voor gewone burgers als wij is dat een vrij grote som. Zeker mochten we ook nog eens naar de Raad van Vergunningsbetwistingen moeten trekken.”

Lidl heeft momenteel een winkel in de Bedevaarstraat in Tielt, achter het station. De nieuwe vestiging zou een stuk groter worden. De hoorzitting vindt plaats op dinsdag 6 augustus, de provincie beslist tegen uiterlijk donderdag 12 september.

De buurtbewoners, met onder meer Annelies Beel en David Gruyaert, bogen zich al heel wat uurtjes over de plannen.
De buurtbewoners, met onder meer Annelies Beel en David Gruyaert, bogen zich al heel wat uurtjes over de plannen. © WMe
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier