Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Cindy Vandevoorde (45) heeft het van maart tot en met oktober op IJsboerderij ‘t Moereveld superdruk met ambachtelijk ijs maken en ijsjes scheppen. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.

Cindy (45) woont met haar man Björn Moyaert (45) bij hun boerderij aan de Moereveldstraat in Torhout. Ze hebben drie kinderen: Fien (20), Laure (18) en Sam (14). Cindy spitst zich van maart tot en met oktober volledig op het ijsmaken toe, Björn ontfermt zich over de koeien en de gewassen.

“Ik heb het zo druk met de ijsproductie en het ijssalon, dat ik enkel in de winter mee kan helpen met de andere bezigheden op ons landbouwbedrijf”, zegt Cindy. “Dat knaagt weleens. Een normaal gezinsleven hebben we in de drukke ijsperiodes helaas niet. Op donderdag is de ijszaak gesloten, maar alle andere dagen is ze open van 13.30 tot 18 uur. Behalve in de winter, dan doen we alleen in de weekends open. En van januari tot half maart blijven we volledig dicht. We hebben nabij de parking automaten staan, waar je ons ijs en onze aardappelen kunt kopen op om het even welk moment, het jaar rond.”

Weleens wakker liggen

Vijf jaar geleden is Cindy met het bereiden en verkopen van ijs gestart. Voorheen combineerde ze het hoevewerk met een onderwijsjob als lerares wiskunde aan de Middenschool Sint-Rembert. IJsboerderij ’t Moereveld nam echter op korte termijn zo’n hoge vlucht, dat Cindy de klas noodgedwongen vaarwel diende te zeggen. “Het pure lesgeven mis ik nog geregeld”, zegt ze. “Maar de administratie en alles eromheen dan weer niet. Plus: ik heb met mijn ijssalon een droom waargemaakt en daar ben ik trots op. Bij de start lag ik er weleens wakker van of de ijsboerderij succes zou kennen, maar intussen lig ik vooral wakker van de vraag of ik het zal kunnen blijven bolwerken (lacht). Voor het ijssalon werk ik samen met jobstudenten en flexi’s. Op drukke zondagen staan we met zes of zeven paraat om iedereen vlot te bedienen.”

“Je proeft de versheid van het product. Dat is onze grote sterkte”

Het assortiment van ’t Moereveld is gaandeweg flink uitgebreid, nu al tot 30 soorten ijs. Allemaal ambachtelijk door Cindy gemaakt op basis van de verse hoevemelk die haar bedrijf voortbrengt.

“Dat vind ik net fantastisch”, zegt ze. “De koeien worden gemolken en de volgende dag is een deel van hun melk al verwerkt tot ijs. De korte keten op z’n best. Met 9 euro per liter blijven we de prijs van ons ijs democratisch houden. Ik sta er versteld van hoe mensen van heinde en verre blijven langskomen om het ijs te kopen. Dat doet me natuurlijk plezier. Ik heb trouwens heel wat vaste klanten, ook in het ijssalon. Mensen die elke week binnenlopen en sommigen zelfs tweemaal per week.”

Vanille aan de top

Het best verkochte ijs? Cindy: “Zonder enige twijfel vanille! Met op de tweede en de derde plaats speculoosijs en Stracciatella. Ter vergelijking: als ik één bak speculoosijs verkoop, dan staan daar vier bakken vanille-ijs tegenover. Je proeft natuurlijk de versheid van het product. Dat is onze grote sterkte. Hier zit bijna nooit een voorraad ijs langer dan enkele dagen in de diepvriezer. Integendeel, ik moet me reppen om de voorraad tijdig aangevuld te krijgen. Ik kan de vraag bijna niet volgen. Dat is weleens stressy.”

“Ik sta er versteld van hoe mensen van heinde en verre blijven langskomen”

IJsboerderij ‘t Moereveld is landelijk gelegen, maar de klanten vinden vlot de weg naar het ijssalon. “Op dagen met mooi weer komen er veel wandelaars en fietsers langs”, vervolgt Cindy. “Ik krijg ook mensen over de vloer die geen partner hebben of hun partner verloren zijn. Sommigen van hen komen een ijsje eten om een babbeltje te slaan en de eenzaamheid wat te verdrijven. Sowieso bestaat mijn cliënteel uit alle lagen van de bevolking.”

“In het kader van Plattelandsklassen krijg ik ruim tien keer per jaar schoolkinderen op bezoek. Die leid ik dan op onze hoeve rond en op het einde krijgen ze natuurlijk een ijsje. Ze zien de evolutie van grondstof tot eindproduct. Voor mij zijn die bezoeken best wel arbeidsintensief, maar ik heb het er graag voor over. Het is belangrijk dat jongens en meisjes kunnen zien hoe het er op een boerderij aan toegaat. En dat iets als ambachtelijk ijs niet zomaar uit de lucht komt vallen, maar de nodige kennis en inspanningen vergt.”

Thourouts Koasje

Dit jaar werden met de melk van de Moereveldhoeve onder de naam Thourouts Koasje drie kazen gemaakt. Een project samen met kaasspeciaalzaak Cheese@Home, De Houtlandse Brouwers en het Wijngoed Thurholt. “Alle bolletjes, duizend in totaal, zijn al verkocht”, zegt Cindy. “De verkoop liep als een trein. De kans is groot dat we volgend jaar dit project herhalen en opnieuw met het Thourouts Koasje uitpakken. Lang leve de streekproducten!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier