Miniversie van kapitein James Cook meert aan in Zeebrugge: “Dit wilden we echt in ons bezit hebben”

Thierry Meeùs en dochter Vinciane van Mini-Europa kwamen maandag naar Zeebrugge om er uit handen van kapitein Ruslan Kotov opnieuw de miniatuurversie van kapitein Cook in ontvangst te nemen. © CG
Cesare Gregori
Cesare Gregori Medewerker KW

De miniatuurversie van kapitein James Cook kwam vandaag aan boord van de Seatrade Blue in Zeebrugge aan. Hij werd er feestelijk verwelkomd door Thierry Meeùs, oprichter van Mini-Europa in Brussel, en zijn dochter Vinciane, die op 1 juli de fakkel overneemt. Straks krijgt kapitein Cook een definitieve plek aan dek van het schaalmodel van zijn eigen driemaster HMS Endeavour, die sinds begin augustus 2023 in Mini-Europa te zien is.

Drie maanden geleden vertrok de miniatuurversie van de legendarische kapitein voor een avontuurlijke zeereis vanuit Rotterdam, via New York, het Panamakanaal tot in Nieuw-Zeeland, Australië en weer terug. Eén van de vele hoogtepunten van de reis was ongetwijfeld de plechtige ontvangst door Z.E. Michel Goffin, de Belgische ambassadeur voor Australië, Cookeilanden, Fiji, Kiribati, Nauru, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Salomoneilanden, Samoa, Tonga, Tuvalu en Vanuatu.

Wild idee werd werkelijkheid

Tweehonderdvijftig jaar geleden deed de echte James Cook aan boord van de Endeavour bijna tweeënhalf jaar over de heen- en terugreis naar Australië. Een miniversie van James Cook dezelfde reis te laten maken, begon als een wild idee en werd werkelijkheid dankzij de samenwerking tussen Mini-Europa en rederij Seatrade. Kapitein Ruslan Kotov van de Seatrade Blue werd bereid gevonden om zijn miniatuurcollega mee te nemen op reis.

“De Endeavour is absoluut één van de mooiste miniatuurreproducties in ons park. Bovendien vertegenwoordigt kapitein Cook een belangrijke episode uit de Europese geschiedenis. Tijdens zijn ontdekkingsreizen bracht hij Nieuw-Zeeland en Australië in kaart, waardoor hij niet alleen een pak kennis over deze landen naar Europa meebracht, maar ook meteen een tijdperk van kolonisatie in deze landen inleidde. De impact hiervan is tot op vandaag ook bij ons merkbaar. Om al die redenen wilden we absoluut een miniatuurversie van kapitein Cook in Mini-Europa hebben”, aldus Thierry en Vinciane Meeùs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier