Eerste maatjes aangekomen in Oostende: “Ik vind ze zelfs iets beter dan vorig jaar”

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), meter Wendy Van Wanten en peter Luc Caals waren er als de kippen bij om de eerste maatjes te proeven. En of ze gesmaakt hebben... © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De eerste Hollandse Nieuwe – in de volksmond maatjes – zijn woensdag aangekomen in Oostende. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), meter Wendy Van Wanten en peter Luc Caals waren er als de kippen bij om ze te proeven. “Ze zijn toch een beetje beter in vergelijking met vorig jaar”, zegt Wendy Van Wanten.

Het is een traditie die al 48 jaar meegaat. Wijlen Gerard Dangreau lanceerde het initiatief in de badstad en ondertussen zet kleinzoon Glenn Dangreau die traditie trouw verder. Het eerste vaatje maatjes luidt traditioneel de start van het maatjesseizoen in, maar ook de start van de zomer. Met het vissersschip de ‘O.29 Broodwinner’ werd het eerste vaatje woensdag aan land gebracht.

Belangrijk moment

Ter hoogte van het Vissersplein werd het vaatje geopend en mochten Wendy Van Wanten, Luc Caals, de burgemeester en heel wat anderen de eerste maatjes van het haringseizoen proeven. “De aankomst van de maatjes in Oostende is een belangrijk moment”, zegt de burgemeester. “Het betekent dat de zomer in aantocht is en als we de weermannen mogen geloven, barst die zomer vanaf komend weekend echt los na al die regenachtige dagen.”

De organisatie is in handen van het Maatjescomité onder leiding van Glenn Dangreau. “Vorig jaar hebben we met oude maatjes moeten werken omdat ze te laat waren”, zegt Dangreau. “Dit jaar mogen we weer spreken van een kwaliteitsvol haringseizoen. Oostende heeft een maritiem verleden en we doen het ook om de visserij wat te promoten. Naast de maatjes komt er altijd een volksfeest aan te pas. Hoe een maatje op zijn best is? Alles hangt af van het vetpercentage. Normaal moet een maatje 22 à 23 procent vetgehalte zijn in een maatje. En we zouden nu rond de 22 zitten. Dat betekent dat het een uitstekend seizoen is en dat de maatjes eigenlijk op hun best zijn. We blijven ook de eerste in Vlaanderen die de maatjes aan land brengen.”

Een eer

“Ze zijn ontzettend lekker, echt waar”, zegt peter Luc Caals, kort nadat hij een maatje verorberde. “Ze zijn zelfs iets beter dan vorig jaar, maar dat is mijn persoonlijke mening. Het is altijd leuk om die eerste maatjes te proeven. Ik kan daar echt van genieten.”

Ook Wendy Van Wanten mocht proeven. “Ik heb weer het lekker gevoel in mijn mond gehad”, zegt ze. “Ik ben zeer blij dat ik elk jaar de kans krijg om dat als eerste te mogen proeven als meter. Hoe zo’n maatje proeft? Je moet weten dat die vol vitaminen zit en dat houdt je jong. Met een lekker glaasje erbij… Als je dit niet eet, weet je niet wat je mist.

Oostende is en blijft toch nog steeds een beetje de thuishaven van Wendy. “Ik ben hier geboren. Die eerste maatjes die in Oostende aankomen, blijft toch heel speciaal. Mijn grootvader was ook een visser. Vis was toch altijd zeer aanwezig bij ons. Dan krijg je de eer om meter te mogen zijn, mijn twaalfde jaar trouwens al. Het voelt altijd wel een beetje nostalgisch. Als we met die vissersboot in zee gaan, dan gaat dat altijd gepaard met veel plezier maken”, aldus Wendy.

Nog tot en met zondag is er een heus volksfeest naar aanleiding van de eerste maatjes in Oostende. Op het Vissersplein zijn er tal van optredens en je kan er terecht voor een drankje en uiteraard verse maatjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier