“Groener, veiliger en vrolijker”: Vergroening Stationsplein sluitstuk van twee jaar durende metamorfose stadscentrum Roeselare

Guido Deleu samen met de burgemeester en zijn familie bij de kunstwerken van zijn hand. © stefaan beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De vergroening van het Stationsplein is het sluitstuk van een twee jaar durende metamorfose van het stadscentrum. Het speelpleintje, verschillende kunstwerken en een pak meer groen moeten voor een veiliger en vrolijker gevoel zorgen, aldus burgemeester Kris Declercq.

Het vernieuwde Stationsplein is groener, biedt extra speelruimte voor kinderen en er zijn verschillende kunstwerken van lokale kunstenaars. Denken we maar aan de drie beeldjes van The Visitor, gecreëerd door Guido Deleu, Christo° pakt dan weer uti met The Early Birds. “We verwelkomen twee nieuwe permanente kunstwerken op het Stationsplein. Beide werken zijn van de hand van Roeselaarse kunstenaars met gerenommeerde uitstraling, Guido Deleu en Christo°”, horen we van burgemeester Kris Declercq.

“We onthullen The Visitor. Kan een naam van een kunstwerk passender zijn om op het Stationsplein te aarden? Het bronzen beeld van 1m80 is een vriendelijke figuur die iedereen met open armen zou ontvangen. Het werk van beeldhouwer Guido Deleu werd in 2009 gelanceerd en is ondertussen al wereldwijd te zien. Nu komt hij ook thuis in Roeselare en geeft hij extra artistieke flair aan het Stationsplein. In een eerste fase zullen er drie Visitors staan. Eén daarvan werd door de Stad aangekocht en blijft er permanent, de andere twee hebben we tijdelijk in bruikleen ontvangen.”

“Het thema van komen en gaan van mensen, op ieder tijdstip van de dag het ganse jaar door, inspireerde Christo° tot het creëren van het monumentale werk The Early Birds. Het treinstation als plaats voor ontmoetingen en cultuurbestuiving, als broedplaats voor ideeën en verbinding.”

Permanente speelzone

Een deel van de kortparkeerzone werd omgetoverd tot een permanente speelzone waar kinderen de plaats hebben om zich uit te leven. Naast de vele open ruimte en de speelse fonteinen, is dit een extra leuke plek voor jonge gezinnen en kinderen.

“We bevestigen daarmee de kindvriendelijke inrichting van onze stad, een doelstelling waar we continue op blijven inzetten. De 230 m² grote speelzone is een groene en natuurlijke omgeving geworden, passend binnen de reeds bestaande bomen. Je vindt er verscheidene speeltoestellen, zoals een veelhoekig klimtouwparcours, glijbaan, draaitoestel, trampolines, …”, verduidelijkt de burgemeester nog. Op 29 juni wordt daar ook de nieuwe zomerspeelplaats weer geopend.

“Voor veel bezoekers is het Stationsplein de eerste indruk van de stad. Daarom kozen we voor enkele aanpassingen, zodat die eerste indruk meteen ook de goeie is. We willen de bezoekers aan Roeselare welkom heten in het groen. De extra bomen leiden hen vlot naar ons bruisend stadscentrum. In het thema van onze zomercampagne plaatsen we binnenkort ook nog bijkomende vlaggen.”

“Naast transitplek, evolueert de stationsomgeving ook naar een gezellige verblijfplaats voor veel Roeselarenaars. Het plein had al een enorm potentieel en nu maakte het Stadsbestuur de ambities waar om er een verbindende ontmoetingsplek van te maken. De gezellige horecaterrassen zorgen voor een unieke sfeer.”

“Ontharding is een belangrijke stap in het verhogen van de belevingswaarde. Extra groen en zuurstof hebben een positieve invloed op de leef- en luchtkwaliteit. Meer dan 2.600 m² aan betontegels maakte plaats voor groenzones, waarin maar liefst 30 nieuwe bomen, 9.000 vaste planten en 350 heesters en struiken zullen groeien en bloeien.”

Veiligheid

De stad blijft verder inzetten op een veilige stationsomgeving. “Zo zal, in samenwerking met de NMBS, het station gebruiksvriendelijker gemaakt worden door meer poetsbeurten, en een badgeticketing systeem waarbij gestreefd wordt dat de lift en trappen enkel nog toegankelijk zijn voor de effectieve gebruikers. Op die manier neemt de NMBS ook haar verantwoordelijkheid nadat ze hier door de Stad meermaals attent op gemaakt werd.”

“Vrij recent werd de opdracht van de externe veiligheidspartner uitgebreid waarbij ook de perimeters van de omgeving van het station verruimd werden. De inzet van private security wordt bovendien opgevoerd en de samenwerking met Gemeenschapswachten en politie uitgebreid.” De aangiftemogelijkheid in de politiepost wordt uitgebreid. Op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag wordt de aangiftecapaciteit verdubbeld en op maandag kan er aangifte gebeuren in de avonduren (vanaf 1 september).

Taxi’s en autodelen

Met de komst van de nieuwe speelzone werden de parkeerplaatsen maximaal behouden op het overgebleven deel van de kortparkeerzone. “Daar hebben we ook twee parkeerplaatsen voorzien voor personen met een handicap. De taxi’s en de deelwagens van Cambio verhuisden naar een nieuwe mobiliteitshub aan de kant van de Jules Lagaelaan.”

“We zijn blij dat de vooropgestelde timing van de batjes gehaald werd. Deze week wordt de binnenstad van Roeselare helemaal klaargestoomd voor alweer een fantastisch Batjesweekend. Ook dit Stationsplein zal meteen een gastrol kunnen verzorgen in een goedgevuld programma met verschillende optreden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier