Minister Crevits bezoekt renovatiewerken landhuis Zonnedaele

De eerstesteenlegging aan de villa gebeurde door minister Hilde Crevits, in de aanwezigheid van burgemeester Ingrid Vandepitte, schepenen, raadsleden en leden van de bevoegde gemeentelijke diensten en ondernemers. © ZB
Redactie KW

De renovatiewerken aan het landhuis Zonnedaele in Zonnebeke zijn van start gegaan. Dit dienstencentrum in wording wordt een open ruimte voor inwoners en bezoekers. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits kende een subsidie toe van 756.000 euro en bracht een bezoek aan de werf.

De villa dateert van 1933 en is een van de eyecatchers in het kasteeldomein. Het was destijds de woning van de dochter van kasteelheer Iweins. Het gebouw oogt prachtig, maar zowel binnen als buiten drongen werken zich op. Villa Zonnedaele zal een aantal functies combineren. Er komt een buurtsalon met hoofdzetel van het lokale dienstencentrum, een polyvalente workshopruimte voor gemeentelijke diensten of verenigingen en een plechtige ruimte ober het dak voor een aantal officiële gelegenheden zoals ontvangsten, huwelijken, jubilea maar ook een stemmig concert. De uitbreiding is beperkt gehouden tot één bouwlaag en ontworpen als een lichte houten aanbouw die past in het geheel van het landhuis.

Het imposante landhuis wordt zo ingericht tot een warm en open huis. Het is centraal gelegen dicht bij gemeentelijke voorzieningen en openbaar vervoer. Zo wordt het kasteeldomein een belangrijke troef voor de gemeente met de aanwezigheid va horeca, het dienstencentrum, kasteel en museum in een prachtige natuur. Ook de buitenkant van het gebouw wordt opgewaardeerd, alles op een duurzame manier. Er blijven enkele historische details behouden, zoals de typische kleur van het gebouw. De kosten worden geraamd op bijna 2,7 miljoen euro. De doelstelling is om in de loop van de zomer van 2025 het vernieuwde gebouw in gebruik te nemen.

Ondersteuning

Bij haar bezoek lichtte Minister Crevits het belang toe van buurtgerichte zorg en de rol van de lokale dienstencentra en zorgzame buurten kunnen innemen. Omdat die werking zo belangrijk is, kent Vlaanderen een subsidie van 756.000 euro toe. “ Het helpt ouderen ook om zelfstandig thuis te blijven wonen. Villa Zonnedaele wordt een open huis waar iedereen terecht kan. Het past binnen de filosofie dat we in heel Vlaanderen willen uitrollen met onze zorgzame buurten. Ik ben dan ook blij financieel te kunnen bijdragen aan deze inspirerende locatie “. In plaats van het traditionele lint te knippen legde de minister als een volleerd metser de symbolische eerste steen. (NVZ)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier