Van Petit Paris naar polders: Mie (57) neemt met ‘Atelier Tussenin’ nieuwe start

Carmen Vandenbroucke en Anne-Leen Sack leven zich creatief uit bij Mie Ghesquiere. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Mie Ghesquiere opende met ‘Atelier Tussenin’ een fijne plek om creatief tot rust te komen in de polders. Ze deelt er haar langdurige passie voor keramiek en porselein. “Ook de filosofie erachter is mooi.”

Na dertien jaar haar kunsthuis te hebben gehad aan Petit Paris in Oostende, nam Mie Ghesquiere (57) in maart een nieuwe start in ‘het Montmartre van de polders’. Atelier Tussenin is geherbergd in het voormalige café de Welkom, en houdt het midden tussen werkplaats en galerie. “Het huis in Oostende waar ik al sinds 2011 zat, kwam op een gegeven moment te koop te staan en dus moest ik op zoek naar een nieuwe vaste stek voor mijn atelier. Toen ik via de makelaar op dit adres botste, was ik meteen verkocht door de charmes van het mooie pittoreske dorp”, steekt Mie van wal.

Themaworkshops

Ze zag ook dadelijk de mogelijkheden van het huis, waar plaats is om te wonen én haar workshops te blijven aanbieden. “Zowel beginnende als ervaren keramisten zijn hier welkom. Pottendraaien bijvoorbeeld, is een techniek die best wel wat oefening vereist. Maar mensen kunnen hier ook de basis van het kleien leren, en verder organiseer ik ook themaworkshops: decoratietechnieken, glazuren, werken met porselein…”

Onder de noemer ‘stay & clay’ biedt ze ook creatieve kleivakanties aan in samenwerking met lokale B&B’s. “Ik ben daarvoor aangesloten bij VAWAA: ‘Vacation With An Artist’. Heel wat buitenlanders vonden via dat platform al de weg naar mijn atelier, en deze zomer komen er zelfs Canadezen op claycation”, glimlacht Mie. Zelf is ze al dertig jaar gepassioneerd door klei en keramiek. “Wat mij daar zo in aanspreekt, is vooreerst de materie op zich. Het aardse – met klei werken is iets heel organisch – maar ook de eindeloze mogelijkheden ervan. Iederéén kan wel iets maken in klei, anderzijds is het een passie waar je geleidelijk in groeit en die daardoor veel voldoening schenkt. Keramiek maken is gewoon heel ‘zen’”, legt Mie uit.

Tien jaar in Azië

Ze woonde tien jaar in Azië en ontdekte daar de keramiekkunst in al haar facetten. “Kunst is op zich een groot woord, maar gebruikskeramiek kan zeker wel kunstig zijn en het omgekeerde is ook waar. In Aziatische landen eten ze hun soep niet uit een Ikea-kommetje, daar heeft zo’n alledaags gebruiksvoorwerp echt nog een ziel en wordt het veel meer gewaardeerd. Vroeger namen de mensen er zelfs hun eigen kommetje mee als ze bij vrienden gingen eten. Een mooie filosofie vind ik dat.”

“Deze zomer komen er zelfs Canadezen op claycation”

In Japan leerde ze potten draaien op het wiel. “Zelf heb ik hier vier draaischijven staan, maar ik leer mijn cursisten ook handopbouw in mijn atelier. Persoonlijk vind ik het allebei erg leuk, en je kan die twee technieken perfect combineren”, legt Mie uit. Wie graag voor het fijnere werk gaat, kan aan de slag met ‘het witte goud’. “Porselein is een erg boeiende materie, en het ziet er ook fantastisch uit”, toont Mie. Haar werk is vaak een knipoog naar de zee. “Het ritme komt er veel in terug: het is een uitdaging om een illusie van beweging te creëren in vast materiaal. Maar wie weet, vind ik straks misschien ook inspiratie in de polders.”

Atelier in Beeld

Afgelopen weekend zette Mie haar deuren open voor ‘Atelier in Beeld’. “Ik nodig tijdens die open atelierdagen ook dikwijls gastkeramisten uit, je kunt tenslotte altijd nog bijleren van elkaar. Lokale kunstenaars kunnen hun werk hier tentoonstellen en te koop aanbieden”, klinkt het. De toog van café ‘In de Welkom’ bleef behouden. Mie’s koffiehoekje is een plaats voor inspirerende babbels, omringd door kunstboeken. “Het is fijn om mijn passie hier te kunnen delen”, zegt Mie, die in haar atelier ook workshops organiseert voor teambuildings of verjaardagen. “Zo spreek ik een heel breed publiek aan, en daarnaast werk ik ook nog steeds als lesgeefster voor Syntra West. Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken”, besluit ze. Vandaag komen Carmen Vandenbroucke en Anne-Leen Sack uit Bredene zich creatief uitleven. “We zijn buurvrouwen, en dit is eens iets anders dan het klassieke babbeltje over de haag”, lachen de dames. “Klei is onze gezamenlijke passie. Heel ontspannend, dit, en de locatie alleen al is geweldig. Van zodra we Houtave binnenreden, hadden we meteen een vakantiegevoel.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier