Tank-Service bestaat 40 jaar: “Water is de toekomst”

Het volledige team van Tank-Service. © CLY
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het begon 40 jaar geleden in een opwelling, vanuit een kamertje in huis. 4 decennia later is het uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf dat 11 mensen tewerkstelt. Tank-Service wist, onder impuls van zaakvoerder Dirk Robaey (59), een plaats te veroveren in een markt die voortdurend in beweging is. “De toekomst? Die ligt in het water, zowel letterlijk als figuurlijk!”

“Hoe ik hiermee ben gestart? Daarvoor moet je eigenlijk de legerdienst van toen bedanken!” Dirk lacht wanneer hij terugblikt op een indrukwekkend parcours, met zowel hoogtes als laagtes. “Net zoals zovelen deed ik mijn legerdienst en één van mijn kameraden woonde in Waasmunster. Op een dag kwam ik daar terecht en leerde ik zijn ouders kennen. Zijn vader vroeg me op de man af wat ik zou gaan doen eenmaal ik afzwaaide. Ik reageerde nogal prompt dat ik mezelf niet voor een baas zag werken en dat ik zelf wel iets zou beginnen. Die man was toen vertegenwoordiger bij BP en liet me weten dat ze op zoek waren naar zelfstandigen om dichtingscontroles uit te voeren. Ik hapte toe en van daaruit is het dan eigenlijk allemaal beginnen rollen.”

Van het uitvoeren van dichtingscontroles tot het installeren van mazouttanks? Het is een evolutie die niet vanzelf is gekomen. “Ik was ganse dagen onderweg met mijn vrachtwagen maar besefte ook wel dat het erg risicovol was om voor slechts 1 klant te werken. Zo ging ik ook bij andere benzinebedrijven aankloppen en kon ik mijn klantenportefeuille uitbreiden. Dat waren eigenlijk gekke tijden als je het nu bekijkt. Ik werkte vanuit een kamertje thuis en ging toen een lening aan van 2,5 miljoen Belgische franken. Zo kon ik al het nodige kopen om op eigen poten te staan. Van GSM’s was er nog geen sprake, dat was toen nog met semafoons en telefooncabines dat we ons moesten behelpen. En mijn eerste vrachtwagen? Mijn god, dat was een rammelbak waar ik de maandag eerst nog moest aan sleutelen, vooraleer ik hem aan de praat kreeg. Ik had ook niet echt veel plaats en dus was dat een drama wanneer ik de vrachtwagen niet kon starten. De rest van mijn karige parking stond dan volledig geblokkeerd.”

Angst na ontploffing

Het controleren van benzinetanks betekende dan wel de start van Tank-Service, een ongelukkig voorval betekende meteen ook het einde van die bedrijfstak. “We waren al gedeeltelijk aan het overschakelen op de installatie en het onderhoud van mazouttanks. Vroeger waren er meer dan 12.000 benzinestations, nu zijn dat er misschien nog 2.000. We hebben allemaal wel ergens een pomp bij de buurtwinkel geweten vroeger. Vandaag is dat ondenkbaar geworden. Wat de doorslag heeft gegeven, is de dag dat zo’n tank is ontploft toen ik met onderhoudswerken bezig was. Ik liep er hevige verwondingen door op, maar ik hield er vooral angst aan over. Iedere morgen, wanneer onze medewerkers naar hun klanten reden, zat ik met de daver op het lijf. Wat als er een van hen niet terugkeerde? Dat knaagde gewoon aan mijn geweten en toen werd besloten om met benzinetanks te stoppen. De markt voor mazouttanks was al stevig genoeg en ondertussen begonnen we ook met het plaatsen van watertanks. Het is een keuze geweest die het voor al onze mensen heel wat veiliger heeft gemaakt.”

Mazout- en watertanks? Een schijnbaar weinig logische mix die voor Dirk toch erg evident is. “Mazout is nog niet meteen weg. Heel wat oude huizen verwarmen nog met mazout en als er dan gerenoveerd moet worden, dan kun je er eenvoudigweg geen warmtepomp steken. Mazout is en blijft dan de enige keuze. Bij nieuwbouwwoningen of renovaties waar de mogelijkheid er wel is, graven we de oude mazouttank uit en plaatsen we een watertank in de plaats. Water is de toekomst, daar ben ik zeker van. Van al het water op onze planeet is slechts een fractie drinkbaar en dus zal de maatschappij daar verder op inzetten.”

Pensioen?

Na 40 jaar keihard werken, beginnen heel wat mensen al te denken aan het pensioen. Dat is voor Dirk nog niet aan de orde. “En toch! Als ik zo een slechte dag heb en het humeur wil niet mee, dan zou ik tegen mijn echtgenote al eens durven zeggen dat ze de boel maar moet verkopen. Maar ik ben doorgaans wel positief ingesteld, dus hoop ik nog heel wat jaren mee te kunnen draaien. Ik mag van geluk spreken dat ik kan rekenen op een team van uitstekende mensen rond mij. Zij zijn de motor die het bedrijf dagelijks doet draaien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier