Piano’s Maene na 85 jaar grootste van Europa geworden

Ceo Stefaan Vanfleteren, Frederic en Dominique Maene: “We worden een echt belévingscentrum.” © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Zo gauw er een paar afleveringen van de Netflix-reeks Knokke Off of van de VTM-talentenjacht The Voice op het scherm verschijnen, duikt er wel ergens een piano op van Piano’s Maene. Met de verkoop en verhuur van meer dan 5.000 piano’s per jaar is de Ruiseleedse pianobouwer zonder meer het grootste pianobedrijf in Europa. We spraken met ceo Stefaan Vanfleteren en eigenaars-zaakvoerders Dominique en Frederic Maene. “Een piano is zoveel méér dan klassieke muziek alleen”, zeggen ze in koor.

Muziekpsycholoog Mark Reybrouck liet onlangs weten dat een piano bespelen een prima vorm van hersengymnastiek is én dat een fit brein de kans op dementie aanzienlijk verkleint. Bij Piano’s Maene kijken ze daar helemaal niet van op.

Sterker nog, met een eenvoudig telefoontje weet hun piano-adviseur Bert Van Herzele ons daar meer over te vertellen. Van Herzele werkt voor Piano’s Maene maar genoot een opleiding als dokter. De ideale man. “Daar is al veel onderzoek naar gedaan”, bevestigt Van Herzele. “Piano spelen vraagt multitasking, wat de correlaties en plasticiteit tussen hersengebieden bevordert. Het brein werkt tenslotte zoals een spier. Hoe vaker je dat oefent, hoe minder snel je brein zal aftakelen. Als je dus van jongs af aan piano speelt, zal dat op de lange termijn zeker voordelen bieden.”

Piano’s Maene bestaat sinds vorig jaar al 85 jaar, maar – behalve een heel succesvolle opendeurdag – was er weinig tijd om feest te vieren. “Vorig jaar namen we in Nederland het gerenommeerde Clavis Piano’s over”, legt Dominique Maene uit. “Dat was een opportuniteit, die we niet mochten missen. Meteen kregen we er drie vestigingen bij, met name in Amsterdam, Delft en Utrecht. Dat betekent concreet dat we nu over negen fysieke winkels beschikken in België en Nederland plus een goed draaiende webshop, die de omzet haalt van een fysieke winkel. Dat houdt ons wel even bezig. We tellen vandaag 110 personeelsleden, waarvan 35 in Nederland. Daarmee zijn we het grootste pianobedrijf in Europa.”

TikTok-filmpjes

Hoe hou je zo’n immens pianobedrijf rendabel en draaiend, als je weet dat klassieke muziek nauwelijks nog op televisie te horen is? “Wat vaak vergeten wordt, is dat de piano veel toegankelijker geworden is”, vertelt ceo Stefaan Vanfleteren. “Zowat 8 op 10 jonge mensen huren of kopen een piano, om een song van Adele of Taylor Swift te kunnen spelen en niet van Chopin of Mozart. Piano’s duiken steeds meer op in hiphop-clips van MTV, in TikTok-filmpjes, zelfs in diverse tv-programma’s. Je kan onze piano’s regelmatig zien in onder meer The Voice, Liefde voor Muziek, Knokke Off, De Droomfabriek of De Zevende Dag. Er wordt meer naar pianomuziek geluisterd dan je denkt. De Belgische pianist Wouter Dewit verzamelde met zijn song ‘La Durée’ liefst 17 miljoen Spotify-streams op de playlist ‘Peaceful Piano’. Niet iedereen leert piano in een muziekschool. Er bestaan vandaag zoveel mogelijkheden zoals handige apps en YouTube-tutorials. Er worden minder klassieke piano’s gemaakt, dat klopt. Maar ondertussen groeit het aantal digitale piano’s fors. Wij bieden het hele gamma, van een digitale Roland-piano van 480 euro tot, zeg maar, een vleugelpiano Steinway & Sons van een half miljoen.“

De perfecte kopie

Ondertussen is het een publiek geheim dat onder meer een succesvolle electroband zoals Goose – in 2016 nog op de main stage van Rock Werchter – met een Maene piano speelt en dat groepen als Clouseau, Regi en Ozark Henri zich al door een vleugel of digitale versie van Piano’s Maene hebben laten verleiden. “Eigenlijk evolueert Piano’s Maene meer en meer naar een belévingscentrum en daar passen steeds meer moderne muziekgenres in”, weet Frederic Maene. Zo mogelijk nog straffer is dat de vaklui in het atelier Chris Maene in staat zijn een perfecte kopie te maken van, bijvoorbeeld, een historisch Mozart-klavier uit de achttiende eeuw. Zo staan er al historische kopieën in zowat alle belangrijke conservatoria in de wereld, van New York tot Tokio. Recent kocht het Haydneum in Budapest nog twee historische pianofortes van Maene uit de 19de eeuw! “Het is duidelijk dat we met onze aanpak geen taart willen afpakken van andere pianobedrijven”, aldus Frederic Maene. “Eigenlijk maken we de taart alleen maar groter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier