Kortrijkse stadsbrouwerij Ruimtegist sluit tweede crowdfundingsronde af en haalt € 35.000 op

Egbert Glorieux en Arn Simoens © bas bogaerts bas bogaerts
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Brouwers Arn Simoens (38) en Egbert Glorieux (38) lanceerden voor hun stadsbrouwerij Ruimtegist een tweede crowdfunding. “We hebben met deze tweede crowdfundingsronde verder kunnen b(r)ouwen en zijn over gans Vlaanderen beschikbaar met onze Kortrijkse bieren. Deze campagne schreven 142 mensen zich in en verzamelden we een totaal van € 35.000 euro aan inkomsten”, vertelt Arn enthousiast.

Arn Simoens en Egbert Glorieux startten in 2018 een craftbrouwerijproject op het Buda-eiland. Om de verbouwingen mee te helpen financieren, deden ze toen gedeeltelijk beroep op de Kortrijkzanen via een crowdfundingsproject. 85 personen schreven zich toen in en zo kwam Ruimtegist aan een totaal van ongeveer 20.000 euro.

Vanwege de blijvende vraag lanceerden ze vier jaar later een tweede ronde, opnieuw met succes. “De teller staat nu op 227 crowdfunders die levenslang bier ontvangen. Wie nog wil intekenen, kan dat nog doen tot eind deze week. Daarna sluit de crowdfunding opnieuw voor onbepaalde tijd. Of hoe vele kleintjes samen een mooi Kortrijks craftbierproject vorm blijven geven.”

Er zijn drie formules die telkens opbouwen waarop je kan intekenen via hun website. Zo kan je voor de basisformule van € 200 levenslang 12 bieren (33 cl) per jaar afhalen in de brouwerij. Voor € 500 zit daar bovenop nog een brouwerijbezoek voor maximum 20 personen bij mét degustatie en een vermelding van jouw naam op de muur van de brouwzaal. Voor weldoeners die het project helemaal genegen zijn en € 1.000 steunen, komt daarboven nog eens voor maximum 20 personen een etentje tijdens hun jaarlijkse foodpairingsdiner Diner Obsquur.

“We willen van de stadsbrouwerij een echt participatief project maken, versmolten met Kortrijk. We zijn van de streek en Kortrijk zit al enkele jaren in een leuk élan. We hebben dan ook niet getwijfeld om in hartje Kortrijk onze craftbrouwerij op te starten”, zegt Arn. “Dankzij onze crowdfundings hebben we meteen een lokaal klankbord waarbij onze buurtbewoners en sympathisanten actief kunnen deelnemen aan ons project.”

Ondertussen heeft stadsbrouwerij Ruimtegist al drie bieren op de markt. Vie (Belgisch blond van 6,5%), Obsquur (Quadrupel van 10%) en Nova (Tripel van 8%). “Onze huidige 3 vaste bieren kan je al over heel Vlaanderen verkrijgen. Nu zijn we aan het barrel-agen van onze quadrupel Obsquur op eiken vaten. Dat is wat meer niche maar zo blijven we zelf ook bijleren als brouwers”, vertelt Egbert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier