Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label. © CS
Redactie KW

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.

“Vanafish werd in 1979 opgericht door de familie Vanacker, die in die periode de viswinkel Neptunus uitbaatte in Roeselare”, vertelt Tanguy Buyse, medezaakvoerder van Vanafish, samen met Bruno Dumolin. “Zij zijn begonnen met het roken van zalm als nevenactiviteit. Door een almaar stijgende vraag naar het product, groeide Vanafish stilaan uit tot een succesvolle rokerij, waarna Bruno en ik, die elkaar al kennen van op de schoolbanken, het bedrijf in 2015 hebben overgenomen.”

Bijvangst

Gerookte zalm is het belangrijkste en populairste product van Vanafish, maar daarnaast wordt er ook gewerkt met heilbot. “Die vissoort is in omloop gekomen als bijvangst van zeevaarders”, legt Tanguy uit. “Eigenlijk was er geen vraag naar heilbot, maar omdat de vis soms ook in de netten terecht kwam, werd wel gezocht naar een markt. Om die zoektocht gemakkelijker te maken, werd de vis eerst gerookt, omdat het ervoor zorgt dat, net als bij pekelen, de bewaartermijn verlengd wordt.”

Vroeger werd de vis heel lang en hard gerookt, maar vandaag de dag gebeurt dat op een iets delicatere manier, met als resultaat een lokale en artisanale delicatesse. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de heilbot van Vanafish recent werd bekroond met het Streekproduct.be-label, al zou de oorsprong van het product anders kunnen laten denken.

Groenland

“Onze heilbot wordt in Groenland met de lijn gevist”, legt Tanguy uit. “Wij als lokale rokerij versnijden de vis in filets of in mootjes, om ze nadien te drogen en te roken. Die artisanale en traditionele bereiding is wat onze heilbot tot een geliefd streekproduct maakt, dat vooral via viswinkels en marktkramers aan de man gebracht wordt.”

“De erkenning die we krijgen dankzij het Streekproduct.be-label is voor ons bedrijf een enorme meerwaarde”, zegt Tanguy. “Voor ons cliënteel is het belangrijk om de bevestiging te hebben dat er met mooie en traditionele producten gewerkt wordt. Het label toont aan dat we bij Vanafish nog steeds op een authentieke en ambachtelijke manier te werk gaan, wat een van de doorslaggevende factoren is voor ons succes.”

(CS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier