Belgische mosselen nu ook op de menukaart in West-Vlaamse restaurants

Voor het tweede jaar op rij zullen er Belgische mosselen geoogst worden voor onze kust. © kadanza
Phebe Somers

Voor het tweede jaar op rij zullen er Belgische mosselen geoogst worden voor onze kust. Dat is de verdienste van het zeeboerderij-team van de Colruyt Group, dat vorig jaar voor het eerst erin slaagde om zes ton mosselen te kweken en te oogsten in de Noordzee voor de Belgische kust. Dit jaar werd er opgeschaald, waardoor de zeeboerderij ook deals kon sluiten met een tiental restaurants die de komende weken en maanden de Belgische mosselen op hun menukaart kunnen plaatsen. Ook Café du Parc in Oostende en De Spelleplekke in Koksijde zijn deze samenwerking aangegaan. Op termijn wil de supermarktketen er zelfs tot 3.000 ton aan Belgische mosselen gaan oogsten.

Met een gemiddelde consumptie van 2,5 kilo mosselen per jaar staan Belgen bekend als fervent mosseleters. Tot voor kort moesten liefhebbers echter rekenen op onze buurlanden voor de levering van deze smakelijke weekdieren. Daar bracht de Colruyt Group vorig jaar verandering in: in de zomer van 2023 slaagden ze er voor het eerst in om de Belgische mosselen – die ze al enkele jaren aan het proberen kweken waren in hun zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort – te oogsten. Het gaat over de gewone blauwe mossel (mytilus edulis), waarvan het mosselzaad van nature aanwezig is in onze Noordzee.

“Onze Belgische Noordzee zit boordevol nutriënten waar mosselen zich te goed aan kunnen doen. Dat is het mooie aan dit product: Belgische mosselen hebben niets anders nodig dan mosseltouwen om aan te groeien, alles wat ze nodig hebben halen ze gewoon uit de zee. Daartegenover staat dat de Noordzee een ruwe omgeving is die een grote impact heeft op de groei. We zijn echt onderworpen aan de grillen van moeder natuur, dit is dus een bijzonder uitdagende onderneming”, aldus Stijn Van Hoestenberghe, operationeel manager van de zeeboerderij.

Verfijnde smaak

De jaarlijkse consumptie van mosselen in ons land bedraagt zowat 20.000 ton, dus Colruyt ziet heel wat potentieel in een eigen product. Amper een twaalfde van de zeeboerderij wordt vandaag al gebruikt voor het telen van de hangcultuurmosselen. “Op termijn mikken we op 3.000 ton eigen Belgische mosselen”, vertelt Saskia De Block, verantwoordelijk voor het landbouw- en aquacultuurbeleid bij Colruyt Group. Behalve mosselen wil Colruyt er ook oesters en zeewier gaan telen.

De bedoeling is dus om jaar na jaar op te schalen en zo een steeds grote volume aan mosselen te kunnen produceren, de groeimarge is groot. “Momenteel liggen er een 30-tal lijnen, maar binnen de bestaande kweekzone hebben we ruimte om uit te breiden tot wel 150 mossellijnen”, klinkt het. Dit jaar verwachten het team van Stijn om ongeveer 50 ton mosselen te kunnen verdelen. Dat gebeurt in tegenstelling tot vorig jaar niet enkel aan de versmarkt Cru en eethuis Cuit, maar ook aan 15 Belgische restaurants. In West-Vlaanderen krijgen Café du Parc in Oostende en De Spelleplekke in Koksijde de eer om deze Belgische mosselen de hele zomer lang op hun menukaart te zetten.

“We hebben ze uiteraard al geproefd, en voor mij persoonlijk zijn het de perfecte mosselen. Ze hebben een enorm fijne smaak, net zoals de Bouchot mosselen, maar ze zijn een stukje groter dan de Franse exemplaren. De Zeeuwse mosselen vind ik dan soms weer té groot en vlezig en boeten soms in op vlak van smaak. Deze Belgische zijn de perfecte combinatie. Ze hebben een soort van zilte fraicheur, heel je smakenpallet wordt verzadigd”, zo beschrijft zaakvoerster Shannah Zeebroek de smaak van de mosselen.

“Ze zijn iets duurder dan de buitenlandse mosselen, maar ik betaal graag een centje meer voor kwaliteit”

Vanaf vrijdag 21 juni zal ook zij de eerste lading Belgische mosselen serveren in haar Oostends restaurant Café du Parc. Niet in een klassieke zwarte pot op tafel vergezeld door een kom frieten met mayonaise, haar chef-kok pakt het iets verfijnder aan. “Wij kiezen ervoor om het hele jaar door – behalve tussen april en juni – mosselen volgens het seizoen klaar te maken. Sinds vandaag is dat met een zurkelbereiding, binnen enkele weken zal dat bijvoorbeeld met pastis en venkel zijn. Wij brengen het als een voorgerechtje of sharing dish, voor een goeie 300 gram mosselen betalen mensen 16 euro. De Belgische mosselen zijn dan wel iets duurder in aankoop, maar ik betaal graag een centje meer voor goeie kwaliteit. Voor de klanten zal er geen prijsverschil zijn, waar de mosselen ook vandaan komen”

Shannah is naar eigen zeggen heel trots om dit unieke product te kunnen aanbieden. “Ik ken de zeeboerderij omdat ik er altijd langs moet zeilen”, lacht ze. “Ik juich het initiatief echt toe. Eten wat de visser vangt, zo lokaal mogelijk, zo moet het eigenlijk zijn. Wij zetten bijvoorbeeld ook geen tonijn of king” krab op de kaart. Ik hoop dat we de hele zomer lang onze klanten kunnen verwennen met onze Belgische mosselbereidingen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier