Piet Chielens wint Ieperse de Goliath-trofee voor cultuurverdienste

Op foto schepen Valentijn Despeghel, Annick Vandenbilcke, kunstenaar Johan Debuysere, Piet Chielens, Gilbert Ossieur en schepen Eva Ryde. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

De 45ste Goliath-trofee wordt uitgereikt aan Piet Chielens. “De literaire verdiensten van Piet Chielens zijn aanzienlijk, zijn gedrevenheid voor muziek merkwaardig”, zegt Gilbert Ossieur, voorzitter van de Stedelijke Cultuurraad.

De Goliath-prijs betekent toch wel iets. Het rijtje illustere winnaars is veelbetekenend. Denk maar aan Kunstkring Richten, Roger Quaghebeur, Last Post Committee Ypres, Davidsfonds Ieper, Gustaaf Verheye, Ludo Geloen, Geertrui Seys, Dirk Coutigny, en andere. De vorige Goliath-prijs werd toegekend aan theatermaker Hans Robyn uit Boezinge. Na zorgvuldige overweging werd Piet Chielens als nieuwe laureaat verkozen voor de Goliath 2023. “Ieder jaareinde is het voor de stedelijke cultuurraad Ieper een delicate opdracht de nominaties voor de cultuurtrofee ‘Goliath’ te wikken en te wegen. Telkens worden meerdere kandidaten met uitzonderlijke verdiensten op vlak van cultuur voorgedragen. Heel wat vrijwilligers zetten zich in voor cultuur in Ieper. De literaire verdiensten van Piet Chielens zijn aanzienlijk, zijn gedrevenheid voor muziek merkwaardig. De centrale rol die muziek in zijn leven inneemt, bracht ons voor de uitreiking naar Dé Academie met een centrale rol voor de piano”, aldus Gilbert Ossieu.

In het krijt bij reuzen

Piet Chielens is geboren in 1956 in Reningelst, hij was coördinator van het In Flanders Fields Museum in Ieper tussen 1996 en 2021. Al in 1992 organiseerde hij vredesconcerten in Passendale. “Piet Chielens is een gekende naam binnen de stad Ieper maar ook tot ver daarbuiten. Het is met veel trots dat wij hem op deze manier willen erkennen voor al zijn verdiensten op cultureel vlak”, verduidelijkt Valentijn Despeghel, schepen van Cultuur.

“Cultuur is geen eenzaam bedrijf, zij bestaat enkel tussen mensen, met en voor elkaar”, aldus winnaar Piet Chielens. “In mijn geval is dat nog meer het geval, omdat ik (tot nu) cultuur nooit in mijn eentje heb bedreven, noch beleefd. Concerten maakte ik met muzikanten, een museum en tentoonstellingen met historici, ontwerpers, auteurs, kunstenaars, materiaalmeesters, enzomeer. Een prijs voor mij is daarom ook een voor veel mensen samen die geloven dat schoonheid een verschil kan maken, ook als het over zoiets vreselijk lelijk en tragisch als een oorlog gaat. Een Goliath-prijs voor mij is een voor alle reuzen van Ieper en verre omstreken; ik sta bij allen in het krijt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier