‘t Hof van Commerce pakt uit met stevig tempo in eerste try-out: “Nog altijd niemand grodder”

Er staat duidelijk geen rem op Buyse en Kowlier. © Kurt Desplenter
Bert Vanden Berghe

Met de eerste uitverkochte try-out in 4AD in Diksmuide bewijst ‘t Hof van Commerce dat ze nog niets aan goesting hebben ingeboet.

Guess who’s back?, poneerde Eminem de afgelopen weken. Domestiek & Leverancier, ofte Buyse en Kowlier hangen er iets minder kak aan, maar ook zij zijn helemaal terug met minstens evenveel schwung, zelfspot én goesting. In 4AD in Diksmuide pakten ze vrijdagavond uit met een wervelende try-out. De eerste in een rijtje van drie om dan deze zomer onder meer de podia van Moen Feest en Campo Solar onveilig te maken.

Het was meteen ook de eerste in een nieuwe bezetting, want dit voorjaar besloot DJ 4T4 – Kristof Michiels voor de vrienden – te focussen op zijn eigen projecten. Serge en Flip haalden scratcher Jonas ‘JTOTHEC’ Casier aan boord, en schakelden hem meteen ook in voor hun nieuwe plaat dit najaar.

Van Min Ges

Recent losten ze daaruit al een eerste nummer Ti Nie Wo Wi!, waarmee ze hun optreden openden. ’t Hof heeft niet bepaald de reputatie om op automatische piloot te spelen, maar het was overduidelijk dat ze het podium hebben gemist. Het laatste dateert immers al van een half jaar geleden toen ze ’t Zand in Brugge op zijn kop zetten tijdens De Warmste Week, en even daarvoor Kortrijk platspeelden met hun verjaardagsconcert. Met belachelijk veel goesting werd in Diksmuide – waar ze 25 jaar geleden ook al stonden – de ene na de andere classic op het publiek losgelaten.

Halfweg de set trakteerden ze het publiek op een ander nieuw nummer: Van Min Ges. Een middelvinger naar egoïsten, racisten en andere tisten. Het moet gezegd, als de rest van de plaat in dezelfde lijn ligt, mogen we een dijk van een album verwachten.

Jonas Casier liet bij zijn ‘debuut’ een stevig visitekaartje achter.
Jonas Casier liet bij zijn ‘debuut’ een stevig visitekaartje achter. © Kurt Desplenter Kurt Desplenter

Kudos ook naar JTOTHEC die met sprekend gemak achter de draaitafels stond en zich na het optreden liet ontvallen dat hij ‘zich zot gejeund had’. Hem vergelijken met DJ 4T4 is zinloos, maar hij deelde de gretigheid van de twee frontmannen. Al kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat er een frisse wind waait door ’t Hof. Het viel op tijdens de oldschool nummers Lang Leve Minzelven en IV dat de beats net iets vettiger en vuiler klinken bij momenten. Jonas moet natuurlijk nog zijn strepen verdienen, maar het is duidelijk dat de keuze voor het ‘jeugdig enthousiasme’ (dixit Kowlier) wel zijn vruchten zal afwerpen.

In het tweede deel van hun set jaagden ze er Baes, Stuntman en Wupperbol door, om te eindigen met Domestiek & Leverancier, Zonder Totetrekkerie en Kom Mor Ip. Wie denkt dat ’t Hof van Commerce uitbolt richting pensioen, zou wel eens heel bedrogen kunnen uitkomen. Ze hielden er zo’n stevig tempo op na dat ze afklokten op exact een uur. Sneller dan ze zelf hadden gedacht, gaven ze toe. ‘Zo rapt ne vijftigjarigen’, kletste Buyse het publiek in. Na 25 jaar nog altijd een groot bakkes en terecht. Der é niemand grodder. Skip et niemand vodder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier