Muzikale Donderdagen vieren Vlaamse feestdag met Yevgueni op Ieperse Grote Markt

Yevgueni tijdens de Muzikale Donderdagen op de Ieperse Grote Markt. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Dankzij het mooie zomerweer en de bekendheid van Yevgueni liep de Grote Markt van Ieper aardig vol voor de tweede Muzikale Donderdag. Organisatoren Bart Devos en Wim Vandamme kozen er dan ook bewust voor om voldoende ruimte te voorzien. “We willen dat de Muzikale Donderdagen ook een ontmoetingsplek zijn”, zegt Bart.

Naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van Marktkaffee Les Halles organiseert Ri4vos in juli vier Muzikale Donderdagen. Op 4 juli brachten ze coverband The Wizards naar de Grote Markt, maar het typisch Belgische zomerweer zorgde ervoor dat het niet meteen een overrompeling werd. “Het was winderig en koud, maar de mensen bleven wel staan. Dat komt ook wel door de kwaliteit van de groep die op podium stond. Het viel dus wel mee”, zegt Bart Devos.

Gezellige sfeer

Deze keer waren de weergoden de Muzikale Donderdagen wel goed gezind. Tegen dat het optreden van Yevgueni om 20.45 uur begon, was de Grote Markt al goed volgelopen, naar schatting 600 à 700 mensen. “We kunnen zeker niet klagen over de opkomst. Het trekt aan, mensen die passeren blijven staan. De gezellige sfeer is er ook. We hebben ervoor gezorgd dat het plein heel breed ingericht is, zodat niemand het gevoel heeft dat men op elkaar gekleefd zit. Dat is doelbewust zodat mensen gemakkelijk van de ene naar de andere kant kunnen om een praatje te maken met andere vrienden of kennissen. Zo is het meer een ontmoetingsplaats.”

Lees verder onder de foto.

We zien v.l.n.r. Wim Vandamme, Chris Bevernage (zaakvoerder Les Halles), vrijwilliger Marc Merveillie en Bart Devos. (Foto TOGH)
We zien v.l.n.r. Wim Vandamme, Chris Bevernage (zaakvoerder Les Halles), vrijwilliger Marc Merveillie en Bart Devos. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT

Dat er twee Nederlandstalige groepen kwamen optreden tijdens de Vlaamse nationale feestdag is geen toeval. “Toen we zagen dat een van de Muzikale Donderdagen op 11 juli viel, wilden we die symboliek niet naast ons neerleggen”, zegt Wim Vandamme. “Yevgueni is een groep die we al lang eens wilden vragen. Het paste ook voor hen dus we moesten die kans wel grijpen. Met Veel Fokkersvreugde, een groep uit de streek, hadden we ook een gepaste opwarmer.”

Na het optreden van Yevgueni was er nog een verrassingsact van Kostumation in de vorm van wat vuurspektakel. The Vintage DJ’s bouwden daarna nog een feestje tot 1 uur. Volgende week is new wave coverband Wegsfeer de hoofdact. Tijdens de laatste Muzikale Donderdag op 25 juli komen de Britten van Clearwater Creedence Revival. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier