“Dit is een verhaal van maten”: Spoil Engine viert 20ste verjaardag op het hoofdpodium van Graspop

(foto Mathieu Arras)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Spoil Engine staat zaterdag als opener op de Mainstage van Graspop, het grootste metalfestival van ons land. Het wordt een bijzonder optreden voor de leden van de Roeselaarse metalband. De groep bestaat twintig jaar, staat voor de vijfde keer op Graspop én voor het eerste op het grote podium. “Er kan over alles gediscussieerd worden, behalve over vrouwen en geld, dat is het recept om te blijven overeenkomen”, lacht Steven ‘Gaze’ Sanders.

Komende zaterdag 22 juni, staat de Roeselaarse metalband Spoil Engine om 12 uur ‘s middags als opener op de mainstage van Graspop, het grootste metalfestival van ons land. Een bijzonder moment voor de heren van de groep. Niet alleen vieren ze hun twintigjarig bestaan, het is ook de vijfde keer op het festival én de eerste keer op de mainstage. Het is het enige optreden dat de groep zal geven om het jubileum te vieren. “We zijn in 2004 gestart en ik speelde al een tijdje met het idee om iets te doen rond de twintigste verjaardag”, begint gitarist Steven ‘Gaze’ Sanders te vertellen. Hij is al vanaf dag één de drijvende kracht achter de band.

Exclusief optreden

“In het najaar van 2023 heb ik een mailtje gestuurd naar Bob Schoenmaekers die zich bezighoudt met de programmatie van Graspop. Dat we twintig jaar bestaan en of we samen iets konden doen. Hij kon niets beloven was het antwoord. Daarna bleef het even stil, maar op 29 februari kregen we dan plots een mailtje binnen met de boodschap ‘Gaze, we gaan dat doen!’. Hij stelde een exclusieve show op Graspop voor. Als opener van de mainstage, het grote podium waar er meer dan 50.000 man kan staan. Al zal dat op het middaguur wellicht iets minder zijn”, klinkt het lachend. “We konden het eerst niet geloven, want mainstage hadden we nog nooit gedaan. Door omstandigheden waren we er al twee keer dichtbij, maar was het nog niet gelukt. Derde keer, goede keer!”

“Ons laatste optreden dateert van 2022 toen we in De Kreun speelden. Het laatste optreden met onze zangeres Iris die voor een avontuur aan de andere kant van de wereld koos. Eigenlijk bleef ik enkel nog maar over samen met Davy ‘Loco’ Vanlokeren. Dus rees het idee om met de originele bezetting aan te treden. Gasten die er van het prille begin bij waren. Dat was direct geregeld. Niet moeilijk, we zijn altijd allemaal maten geweest, het grote succes van de groep ook. We kennen elkaar ook door en door. Dat heeft ook geholpen bij de vlotte voorbereiding. Bij de eerste repetitie met Nick, de originele zanger, was duidelijk dat het er boenk op zou zijn. De klik was er direct, het gevoel van vroeger meteen terug. We zijn ook allemaal wat matuurder, waardoor we er nog bewuster naartoe leven. We hebben niets meer te bewijzen. We willen gewoon genieten en onze show neerzetten.”

World Domination

“Naast de vriendschap, nemen we ons ook niet te serieus”, aldus Steven. “Zo hebben we speciaal voor Graspop als merchandise een t-shirt laten maken met daarop ‘World Domination Tour’ met daaronder enkel Graspop. We relativeren veel, ook al hebben we als groep al heel wat bereikt, zaken waar sommige professionele muzikanten enkel maar jaloers op kunnen zijn. We gingen nooit voor de gemakkelijke weg, maar keken ook over de grenzen. We speelden op het grootste festival in China, op een metalcruise, maar ook op Wacken Open Air, het grootste metalfestival van Europa. Dat zijn zaken die worden geapprecieerd en ook mee de reden waarom Graspop ons deze kans geeft. Het komt niet vanzelf!”

“We hebben altijd hard gewerkt en dat levert op”

Het vijftal kijkt met een gezonde nervositeit uit naar het optreden. “We vertrekken om 7 uur om zeker drie uur op voorhand aanwezig te zijn. Samen de baan op gaan, dat is een van de coolste dingen aan in een band zitten. Samen de weg op en zeveren, maten onder elkaar. Bij ons mag er over twee dingen niet gediscussieerd worden: over vrouwen en geld. Het helpt om te blijven overeenkomen. We hebben ook geen manager of booker, ik heb al die jaren zoveel mogelijk zelf gedaan.”

“Na het optreden blijven we sowieso plakken. Er staan nog een reeks interviews gepland en voor de rest is het kwestie van wat te netwerken en natuurlijk even naar de weide om de sfeer op te snuiven en muziek mee te pikken. We gaan ons vooral amuseren!”

En wat brengt de toekomst? “Dat weten we nog niet. We focussen ons nu op die ene show en daarna zien we wel. Misschien komt er op korte termijn iets op ons pad, maar evengoed blijft het weer een paar jaar stil.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier