Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué mag de komende seizoenen in het Concertgebouw vorm geven. © Concertgebouw
Stefan Vankerkhoven

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.

“Ik kijk er ontzettend hard naar uit om enerzijds de komende seizoenen verder vorm te geven en anderzijds een nieuw hoofdstuk te schrijven voor het Concertgebouw met een volgend beleidsplan”, zegt Alexander Jocqué. Hij behaalde een master in de Geschiedenis en in de Algemene Economie aan de Universiteit Gent. Daarnaast volgde hij opleidingen viool, piano, kamermuziek en muziekgeschiedenis aan het Stedelijk Conservatorium Brugge.

Managementteam

Na een aantal professionele jaren in de academische wereld in Antwerpen en Gent en ervaringen als dramaturg, redacteur en persverantwoordelijke bij Bozar en het Klarafestival, startte Alexander in 2019 in Concertgebouw Brugge als coördinator artistieke planning en productie. In die rol en als lid van het managementteam had hij onder meer een hand in het uitstippelen van het plan voor de beleidsperiode 2023-2027 en stond hij in voor de publiekswerking en de programmatie van lecture-performances, lezingen en debatten.

Hoe ziet hij zijn prioriteiten als nieuwe artistiek directeur? Alexander Jocqué: “We zullen speerpunten als de Bach Academie en December Dance internationaal nog meer op de kaart zetten. Tegelijk zullen we ook volop inzetten op de introductie van nieuwe namen en de ontwikkeling van originele formats, vooral in kunsteducatie en participatie, domeinen waar het Concertgebouw al een rijke traditie in heeft. Dat ik dit mag realiseren in een bijzonder solide organisatie, met zo’n capabel team, is tegelijk een voorrecht en een motivatie.”

Expertise

Voor de Raad van Bestuur van het Concertgebouw is Alexander Jocqué dé weerspiegeling van een eigentijds artistiek leider. Voorzitter Nathanaelle Kiekens stelt: “Alexander is een combinatie van een sterke artistieke visie, waardegedreven leidinggevende kwaliteiten met respect voor de expertise van een ervaren team en een brede open blik naar de maatschappij, het publiek en het ruime culturele landschap.”

“Hij koppelt ervaring in de artistieke praktijk aan aandacht voor publieksopbouw en de waarde van een Vlaamse Kunstinstelling als een open huis. Hij zal de ambitieuze plannen voor het artistieke beleid van het Concertgebouw verder uitrollen de komende seizoenen en vervolgens ook de artistieke krachtlijnen uitdenken voor een nieuwe beleidsperiode vanaf 2028. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier