AMPUL neemt eerste EP op in Desselgemse Jeugdhuis Jakkedoe: “Je hoort ons zoals we zijn”

Robbe Lee Ardenoy, Nicolas Vansteenkiste en Brent Soen (v.l.n.r.) (Foto Yasmina Moens)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Sinds februari vormen Nicolas Vansteenkiste, Robbe Lee Ardenoy en Brent Soen samen AMPUL. Op woensdag 26 juni brachten ze hun eerste EP ‘Substance’ uit. “Het is een boze EP”, zo lachen de bandleden.

AMPUL, dat klinkt fonetisch heel West-Vlaams, maar met een beetje fantasie kan het ook uit de mond komen van een Londense dandy. Dat is een bewust keuze van de bandleden. Het past eigenlijk wel bij de vibe van de jongens. Engels en Nederlands volgen elkaar in een gesprek met de bandleden in sneltempo op. Basgitarist van dienst, Robbe Lee Ardenoy (22) uit Heule, is trouwens de bedenker van de naam. Hij startte het project met z’n kompaan Nicolas Vansteenkiste (24) uit Waregem op.

Drummer Brent

“Robbe en ik zaten voordien in een andere band die ondertussen is gestopt”, keert zanger Nicolas terug naar het ontstaan van de groep. “We begonnen AMPUL eerst als een side project, maar het is al snel het hoofdproject geworden. We kennen elkaar al even en na een repeteersessie met z’n tweeën – met een drumcomputer als derde speler – zagen we dat het wel goed zat. Toch zochten we nog een drummer.”

En die drummer diende zich op een presenteerblaadje aan in februari van dit jaar, via een groep gemeenschappelijke vrienden. Brent Soen (22) uit Wervik bleek de nodige hoeksteen te zijn die de drumcomputer vakkundig verving. Na vijf weken had AMPUL al z’n eerste optreden in deze driekoppige gedaante, op Vosrock in Gent.

Gelukkig getrouwd

Het is alleszins snel gegaan voor AMPUL. Hun allereerste gig dateert van december 2023 en sinds ze in februari “gelukkig getrouwd zijn” – zo geven ze zelf aan – traden ze al een zestal keer samen op, waaronder met Lokale Helden in De Kreun. Op woensdag 26 juni werd daar de volgende belangrijke stap aan toegevoegd: hun eerste EP genaamd ‘Substance’ werd de wijde wereld ingestuurd.

“Het is tekstgewijs een heel boze EP geworden”, geeft Nicolas een woordje uitleg bij hun werk. “Het gaat over het komaf maken met mensen met wie je eigenlijk al lang had moeten breken. Je hoort dat ook wel als je de nummers doorneemt. Als ik er zelf een favoriet nummer uit mag kiezen, dan is dat Bamboo. Het is een direct nummer dat ons alle drie na aan het hart ligt. Het is een stamp in je gezicht.”

De songs zijn allemaal opgenomen in het Desselgemse Jeugdhuis Jakkedoe, waar Nicolas, Robbe en Brent kind aan huis zijn. “We namen voor Substance het heft zelf in handen”, aldus de band. “We waren een overvloed aan perfecte overgeproducte songs beu en houden het zeer rauw. Je hoort ons zoals we zijn, alsof je naast ons zou zitten in ons jeugdhuis.”

Taylor Swift

AMPUL heeft dus duidelijk een visie. Die visie wordt trouwens beïnvloed door hun ‘all female crew’ die achter de schermen allerhande werk verricht. Dan gaat het over Byanca Temmerman (stagehand), Lies Beyens (stagehand) en Zana Vantomme (social media). Yasmina Moens is de fotografe van dienst. Zij begon haar fotografisch avontuur op hetzelfde moment als de start van AMPUL. “Keer op keer levert zij indrukwekkend werk en momenteel werken wij met haar samen om onze tweede EP vorm te geven en er een visueel kunstwerk van te maken”, is de band lovend over haar werk.

En de dames hebben blijkbaar ook weleens een hand in de songs die gekozen worden bij de optredens. Zo blijkt AMPUL op het leeuwendeel van hun live performances Taylor Swift te coveren. Zijn de jongens fan? “Kijk, onze all female crew heeft blijkbaar de touwtjes in handen. Wij luisteren gewoon”, lacht Nicolas. De befaamde cover is Love Story, al is die logischerwijs veel harder dan het origineel. Als het in de setlist past, dan speelt de band de song.

Mag de Love Story-cover een voorteken zijn van wat nog komt? “Ons volgend werk zal alleszins wat kleurrijker zijn”, zegt Nicolas. Het mag duidelijk zijn: dit is niet het eindstation. AMPUL wil zich dan ook niet in een genre laten plaatsen. “We zijn een allegaartje van verschillende rockgenres. Het meest van al is het eigenlijk alternatieve en experimentele rock”, is Robbe duidelijk.

Underground

En wat is dan de ultieme droom? Die is voor elk van de bandleden uiteraard anders. Brent zal als een gelukkig man sterven als hij ooit op het Meense Grensrock mag spelen. “Ze mogen ons dus zeker contacteren”, lacht hij. Robbe zou graag ooit samen spelen met het Canadese rockduo Cleopatrick, waar hij en Nicolas grote fan van zijn.

Nicolas antwoordt ten slotte heel collegiaal op de vraag: “Mijn ultieme droom is om een community uit te bouwen met andere bands in de ruime regio. Dat andere groepen bij ons in het jeugdhuis van alles kunnen opnemen tegen een betaalbare prijs en dat zeker voor unieke genres. Ik heb het dan niet over een label, maar echt een gemeenschap. Laten we de underground scene terugbrengen!”

AMPUL kan je checken via hun Instagram!

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier