Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden”

Het grondig vernieuwde Uilenspiegelmuseum in Damme werd feestelijk geopend. Burgemeester Joachim Coens snijdt de taart aan. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Zaterdagnamiddag werd het grondig vernieuwde Uilenspiegelmuseum in Damme feestelijk geopend. Dit museum, dat 25 jaar quasi onaangeroerd bleef, biedt nu een nieuw perspectief op het verhaal van de historische schelm en rebel Tijl Uilenspiegel, die door schrijver Charles Decoster in Damme werd gesitueerd.

Na 25 jaar had het Uilenspiegelmuseum, dat ondergebracht is in het gebouw van de toeristische dienst aan de Markt in Damme, wel nood aan een opfrisbeurt en een geactualiseerde invulling. En dat is nu dus ook gebeurd. Het museum was een goede maand dicht voor die renovatie- en vernieuwingswerken, maar werd zaterdagnamiddag feestelijk opnieuw geopend. Han Decorte, die eerder ook actief was bij tentoonstellingen in de historische hospitaalsite in Damme, stond in voor de scenografie van het vernieuwde museum en historicus Jan Hutsebaut voor de inhoudelijke coördinatie. Hutsebaut is al jarenlang verbonden aan Stad Damme en stond mee aan de wieg van de beleving rond Tijl Uilenspiegel in Damme.

‘Wie is Tijl Uilenspiegel?’

In het vernieuwde museum wordt meer dan ooit de vraag gesteld: ‘Wie is Tijl Uilenspiegel?’. Er is ook ruimte gemaakt voor een sterkere en ruimtelijk interessantere opstelling van de stukken, die zo beter tot hun recht komen. “Vroeger gingen we ervan uit dat iedereen Tijl Uilenspiegel kende”, zegt schepen voor Toerisme en Musea Rik Strubbe (CD&V+). “In deze nieuwe opstelling vertrekken we vanuit de verhalen en geven we duiding bij deze opmerkelijke figuur.”

Ook tijdelijke ruimte voor exposities

In het nieuwe museum opent ook een ruimte waar tijdelijke exposities mogelijk zijn. De Spiegelzaal zal tijdelijk tentoonstellingen huisvesten om het museum extra dimensies te geven. Niet toevallig staat het museum over Uilenspiegel in Damme. Charles De Coster, schrijver van het verhaal La légende d’Ulenspiegel, koos namelijk Damme als canvas voor de opmerkelijke figuur. Daarom staat de stad al eeuwenlang bekend als Uilenspiegelstad bij uitstek. Uilenspiegel wordt sinds de verschijning van het boek in 1867 voor de meest uiteenlopende karren gespannen: hij wordt zowel een kritische individualist als een strijdend proletariër, zowel een vertegenwoordiger van het ‘Herrenvolk’ als een verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Het in kaart brengen en conserveren van ons erfgoed is een belangrijke pijler voor ons beleid”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V+). “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier