Ensor en Bal du Rat Mort in Oostendse Mu.ZEE

We zien v.l.n.r. secretaris van de Koninklijke Cercle Coecilia Jean-Pierre Samyn, Mu.ZEE-bibliothecaresse Heleen Claeys, ondervoorzitter van de Cercle Robert Lisabeth en curator van de expo en ook bibliotheek- en archiefmedewerker in Mu.ZEE Gregory Boite. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

In de bibliotheek van Mu.ZEE in Oostende start een expo die de sterke band belicht tussen James Ensor en de Compagnie du Rat Mort en haar legendarische bal.

De activiteiten van de Koninklijke Cercle Coecilia, een van de oudste socio-culturele verenigingen van de stad, zal voor altijd gelinkt blijven aan het even legendarische Bal du Rat Mort. In 1870 organiseert de Cercle, die Kunst, Vermaak en Liefdadigheid hoog in het vaandel draagt, voor het eerst een gemaskerd bal dat wegens groeiend succes na achttien jaar een ruimer onderkomen vindt in het Kursaal. In 1896 trekken zestien leden van de Cercle Coecilia naar Parijs waar Ensor zich, volgens kunstschilder Emile Bulcke, later bij hen aansluit en waar de avond afgezoomd wordt met een bezoek aan het café ‘Le Rat Mort’, uitgebaat door een uitgeweken Belg. De uitstap wordt bezegeld met de oprichting van de Compagnie du Rat Mort die al rap met steun van Ensor en Bulcke twee bals per jaar organiseert en het Bal du Rat Mort voor het eerst in 1898 in het toenmalige kursaal.

Kleurrijke affiches

In de expo exploreert curator Gregory Boite in samenwerking met Peter Defurne van de Kunstacademie aan Zee en puttend uit het archief van Mu.ZEE en van de Cercle Coecilia de relatie tussen Ensor en de Compagnie du Rat Mort. Er zijn onder andere de talrijke kleurrijke affiches van de vele bals die nu voor het eerst samen worden getoond. Ook de negen panelen van de begrafenis van de Rat, geschilderd door Libin, staan er geëtaleerd net als historisch fotomateriaal, documenten, eretekens, briefwisseling, brochures, boeken en catalogi.

Ensor eren

Ter bekroning van het Ensorjaar organiseert de Koninklijke Cercle Coecilia op 7 september in het kursaal een galafeest om de sfeer van het bezoek aan het Parijse cabaret weer op te roepen en Ensor te eren. Op het programma champagne en oesters, een viergangenmenu van topchef Peter De Groote, Parijse danseressen en de Cocktailband van de Melody Makers.

Meer info: www.ratmort.be. De expo zelf loopt nog tot 29 september tijdens de openingsuren van Mu.ZEE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier