Maak kennis met het orgel in de Sint-Blasiuskerk in Lendelede

(gf)
Redactie KW

Dinsdag 25 juni kan je tussen 16 en 20 uur in de Sint-Blasiuskerk van naderbij kennismaken met het bijzondere orgel. Organist en leraar aan de academies Art’Iz Izegem en H. A. P. Harelbeke neemt je mee op een ontdekkingstocht door het instrument. “Leerlingen van de academies zullen je een aantal mogelijkheden van het orgel laten zien en je kunt ook zelf eens aan het klavier plaatsnemen”, zegt Nico Ronsse.

“Als we een kerk zoals die van Lendelede binnenstappen gaat dat vaak gepaard met het laten inwerken van de stilte, fraaie architectuur, geur en gloed van kaarslicht”, zegt Nico. “Maar er is in de kerk nog een ander erfgoed, de klank van verleden en toekomst: het orgel! Om dit intrigerende maar vaak onbekende instrument te promoten, zijn handen aan het klavier en blijvende interesse onontbeerlijk. En daar zorgt de opleiding aan de orgelklassen Art’Iz Izegem en Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten voor.”

Volgens Nico Ronsse is de motivatie van de leerlingen om orgel te leren spelen groot, maar een orgelklas zal altijd de kleine broer blijven van de veel verspreidere pianoklassen.“We moeten de orgelklassen ook in minder centraal gelegen gemeenten laten kennen. We willen de traditie uit de jaren 1970 van ere-leraren Dirk Blockeel, Hilmer Verdin, Joost D’hont en Jean-Pierre Hautekiet graag verderzetten. En daarom starten we ook in Art’Iz Lendelede met een orgelklas.”

Vorig jaar al organiseerden de orgelklassen van de academies Izegem en Harelbeke voor een orgelevenement in de Sint-Amanduskerk van Ingelmunster.“Met succes! Dat willen we nu op dinsdag 25 juni ook doen in Lendelede, waar iedereen kan kennismaken met het waardevolle Forrest-orgel.”

Uitzonderlijk

Het orgel in de Sint-Blasiuskerk is van de hand van orgelbouwer Philippe Forrest, die van oktober 1861 tot februari 1863 werkte in het atelier van orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll in Parijs, dé referentie in de 19de eeuw. Zijn orgel in de Sint-Stefanuskerk van Gent dateert van 1873 en wordt de jongere broer van het monumentale orgel in de Sint-Niklaaskerk genoemd. Het orgel in Lendelede is dus bijzonder interessant, aangezien die in1871-1872 gebouwd werd”, besluit Nico Ronsse.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier