Leiefeesten zetten Vlaamse Feestdag feestelijk in met onder meer 2 Unlimited en unieke Guldensporenslagtentoonstelling

Jan Ocula, Kelly Detavernier en eventcoördinator Nele Defrancq © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Dit jaar, op zaterdag 6 juli, vormt het Schouwburgplein het decor voor de gratis Leiefeesten met optredens en dj’s. De Guldensporenviering aan de Groeningekouter gaat door op 10 juli. Van 11 tot en met 14 juli kan je terecht in de Sint-Annazaal voor een gratis unieke tentoonstelling over de Guldensporenslag.

“De Guldensporenviering is al jaar en dag traditie in onze stad en enkele jaren geleden richtte ik ook de Leiefeesten op om er een extra groot feest van te maken. Dit jaar vindt het feestgebeuren plaats op 6 juli op het Schouwburgplein en hebben we opnieuw enkele top-dj’s kunnen strikken”, zegt Kelly Detavernier, schepen van Evenementen. Om 19.30 uur staat de Kortrijkse band Audiowave op het minifestivalterrein, gevolgd door dj Flavour Drop om 21 uur. Absolute topper op de affiche is 2 Unlimited. Dit Nederlands-Belgische duo neemt om 22.45 uur de draaitafel over. Arthur Lewis ft. Gerben Tuerlinckx sluit het dansfeest af met een laatste dj-set om 23.30 uur.

Guldensporenviering

Op woensdag 10 juli wordt iedereen uitgenodigd om af te zakken naar de Groeningekouter voor de officiële Guldensporenviering. De viering start om 17.30 uur. Het Guldensporencomité heeft voor deze editie Rik Torfs uitgenodigd als gastspreker. Daarna volgt de uitreiking van de jaarlijkse Groeningeprijs die wordt uitgereikt aan een nieuwe zaak met een originele Nederlandstalige benaming. Na de bloemenhulde volgt de traditionele 11-julitoespraak door de minister-president. Zoals gebruikelijk eindigt de avond met een receptie en frietjes. Gedurende de gehele viering en tijdens de receptie zorgt The Leftovers voor muzikale begeleiding.

Unieke tentoonstelling rond Guldensporenslag

Twee jaar geleden opende het multimediale museum 1302 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een museum dat volledig gerund wordt door vrijwilligers. Die vrijwilligers verenigden zich intussen in de vzw ‘Vrienden van 1302’ en brengen dit jaar zelf een unieke tentoonstelling in de Sint-Annazaal. De tentoonstelling ‘Guldensporenslag Kortrijk 1302, door de jaren heen’ is gratis te bezichtigen op 11, 12, 13 en 14 juli, telkens van 10 tot 17 uur. Op vrijdag 12 juli is er bovendien een nocturne van 18 tot 20 uur in samenwerking met Gidsen Plus. Inschrijven voor de gratis rondleiding kan via mail naar guidbydo@gmail.com.

“Het wordt een eenmalige tentoonstelling die uniek genoemd mag worden in zijn soort, door het grote aantal bezienswaardigheden die nog nooit samen op een tentoonstelling te zien waren. We brengen meer dan 100 foto’s, affiches en meer dan 50 unieke voorwerpen samen, waaronder echte gulden sporen en een ets van James Ensor over de Guldensporenslag. Er zal ook een film uit 1952 vertoond worden”, zegt Jan Ocula, voorzitter van Vrienden van 1302.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier