Kunstencentrum BUDA investeert 320.000 euro in Europees samenwerkingsplatform: “Hoopgevend voor toekomstige samenwerking”

Voorstelling De Dieren van Geert Belpaeme ter illustratie (Foto Michiel Devijver).
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Het project EMERGE van kunstencentrum BUDA werd goedgekeurd in het kader van het programma Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het gaat over een totaalbedrag van 3,29 miljoen euro, gespreid over de periode 2024-2028. Zelf droeg BUDA 320.000 euro bij. “Dit is hoopgevend voor toekomstige interregionale samenwerkingen”, aldus directeur Jonckheere.

Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen is een initiatief van de Europese Unie om samenwerking te stimuleren op economisch, sociaal en milieugebied tussen de grensgebieden van Frankrijk en België. Het doel is het verbeteren van de levenskwaliteit van de inwoners in de grensregio en het realiseren van een geïntegreerde territoriale ontwikkeling. Het programma stimuleert tegelijk innovatie en behoud van gemeenschappelijk cultureel en natuurlijk erfgoed.

EMERGE

EMERGE is het eerste project van culturele actoren sinds 2015 dat werd goedgekeurd in het kader van dit Interreg-programma. Het nieuwe grensoverschrijdende platform EMERGE werd bedacht en ontwikkeld door le Phénix in Valenciennes samen met tien Franse en Belgische productiehuizen.

Met dit platform willen de projectpartners een structureel ecosysteem in de grensregio uitbouwen met het oog op een betere productie en spreiding tussen culturele organisaties en onafhankelijke gezelschappen in Hauts-de-France, Vlaanderen en Wallonië.

Het platform wil in de periode 2024-2028 de beschikbare middelen en competenties inzetten om begeleidingstrajecten te ontwikkelen op maat van de specifieke noden van twaalf artistieke gezelschappen. Het Kortrijkse kunstencentrum BUDA is één van de meewerkende instanties.

“BUDA is al sinds de start in 2006 partner in diverse Europese projecten, maar het feit dat Interreg VI een cultureel samenwerkingsproject als EMERGE goedkeurt, is toch bijzonder én hoopgevend voor de toekomstige interregionale samenwerking”, zegt directeur Kristof Jonckheere.

“Nu kunnen we alvast met onze Vlaamse partners (De Grote Post Oostende en VIERNULVIER Gent, red.) en zeven partners uit Wallonië en Région Hauts-de-France weer extra inzetten op deze euregio en vier Vlaamse gezelschappen structureel begeleiden en ondersteunen in hun parcours. Voor BUDA betekent het concreet dat we over vier jaar tijd 320.000 euro investeren in dat samenwerkingsplatform.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier