Weggegooide CWRM-beeldjes waren inspiratiebron voor lokale kunstenaars: expo ‘Herinner je?’ in Wevelgem nog tot 18 mei

De beeldjes werden een jaar lang tentoongesteld naast het Kezelberg Military Cemetery. © SLW
Stefaan Lernout

21 kunstenaars bewerkten stukken resthout in het kader van het project ‘Herinner je?’. Voor de meesten was het een eerste ervaring met houtbewerken. Het resultaat was een creatieve mix van 21 verschillende kunstwerken die een jaar lang tentoongesteld werden naast het Kezelberg Military Cemetery. De expo wordt opgedoekt op 18 mei.

Toen 21 weggegooide CWRM-beeldjes (Coming World Remember Me) op een container in het recyclagepark van Gullegem werden gevonden, zorgde dat terecht voor grote verontwaardiging. De beeldjes werden gered en waren de aanzet voor het kunstproject ‘Herinner je?’ Kunstenaar Kris Vandenberghe nam 21 geïnteresseerden onder zijn hoede en liet hun creativiteit de vrije loop op grote stukken resthout. De beeldjes dienen als inspiratiebron voor 21 nieuwe kunstwerken.

Kettingzaag

“Het was niet de bedoeling om een sokkel te maken om de CWRM-beeldjes op te plaatsen”, vertelt Kris Vandenberghe. “Het was een heel tof project, heel relax en het leidde tot enkele mooi resultaten. Sommigen gingen aan de slag met een kettingzaag, anderen klopten gedurende uren met hamer en beitel, een enkeling mocht helemaal opnieuw beginnen omdat na zovele uren bleek dat zijn stuk hout vermolmd was.”

De workshop vond plaats in het vroegere zwembad dat intussen afgebroken is. Het was meteen zowat de laatste activiteit die er plaatsvond.

Nog tot 18 mei

Op 20 mei 2023 kregen de beeldjes een prominente plaats naast het fietspad ‘de oude tramweg’ in de buurt van het Kezelberg Military Cemetery. De tentoonstelling mocht heel wat nieuwsgierigen verwelkomen. Wie ze nog wil bewonderen, kan dat nog tot 18 mei, dan worden de beeldjes weggenomen en teruggeschonken aan de kunstenaars.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier