WAK-expo toont jonge en kleurrijke creativiteit

© IV
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

De Pastorie, in de Hemmestraat 1, was vorige zaterdag het sfeervolle decor voor de vernissage van de kunsttentoonstelling van de Westhoek Academie Koksijde (WAK). De expositie, die werken van leerlingen van de Nieuwpoortse afdeling van de academie toont, werd feestelijk geopend door burgemeester Geert Vanden Broucke.

Voor een enthousiast publiek van kunstliefhebbers en trotse ouders, sprak burgemeester Geert Vanden Broucke warme woorden van waardering en bewondering: “Ik heet jullie allen van harte welkom op deze prachtige tentoonstelling. De Nieuwpoortse afdeling van de Westhoek Academie Koksijde laat ons meegenieten van hun prachtige werken die ze voor deze expositie hebben gemaakt. Er zitten echte pareltjes tussen. Het is duidelijk dat in Nieuwpoort heel wat getalenteerde kunstenaars rondlopen.”

De burgemeester benadrukte het belang van kunsteducatie in Nieuwpoort en prees de bijna tachtig leerlingen van de academie, variërend van het eerste tot het zesde middelbaar. Hij sprak met enthousiasme over de creatieve energie en de diversiteit aan materialen en technieken die de studenten hebben gebruikt om hun kunstwerken te creëren. “Voor deze tentoonstelling hebben jullie allen gewerkt rond verschillende thema’s. Daarbij is het proces zeer belangrijk. Alle leerlingen krijgen de kans om zelf te kiezen uit het aanbod van materialen en technieken. Je kunt zo helemaal je eigen ding doen, volop ontdekken welke kunstvorm je leuk vindt en je eigen talent volop ontwikkelen.”

Twee en drie dimensies

De tentoonstelling zelf biedt een levendige mix van tweedimensionale en driedimensionale werken. Van prachtige tekeningen en schilderijen tot opvallende gips- en kleisculpturen en drukwerk. De Pastorie is omgetoverd tot een kleurrijke galerie waar de creativiteit van de jonge kunstenaars volop te bewonderen is.

“Er is veel werk in jullie kunst gekropen”, zei Vanden Broucke. “Maar na die vele uren in het leslokaal is het altijd leuk om met de hele bende ook eens de buitenwereld in te trekken. De leerlingen van de lagere graad zijn dit jaar voor de allereerste keer op uitstap geweest naar het prachtige Mu.ZEE in Oostende, om kennis te maken met absolute toppers binnen de moderne kunst in België. En uiteraard hebben jullie daar de nodige inspiratie opgedaan voor jullie eigen kunst.”

De tentoonstelling in de Pastorie weerspiegelt die opgedane inspiratie. Stuk voor stuk unieke items, zorgvuldig uitgekozen door de leerlingen, tonen hun talent en creativiteit aan het brede publiek. De burgemeester sloot zijn speech af met een bemoedigende boodschap: “Het eindresultaat maakt dat allemaal goed. Het is altijd een trots moment om je eigen werk te zien schitteren. Geniet met volle teugen van dat moment. En van de vele bewonderende reacties van het publiek dat jullie creaties zal bekijken. Samen vormen ze een expo die echt de moeite waard is, proficiat allemaal!”

De expo is nog te bezoeken op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni, telkens van 14 tot 18 uur in de Pastorie, Hemmestraat 1, Ramskapelle. (PG)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier