Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden

Hannes Hosten

In Oostende is de bekende fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden. Hij werd 72 jaar. Jean-Jacques publiceerde in diverse media, maar maakte ook eigen werk. Hij stelde zijn kunstfoto’s vaak tentoon en maakte ook diverse fotoboeken, veelal met Oostende als thema.

Jean-Jacques Soenen werd geboren in Westende op 30 juli 1951. Hij groeide op in Nieuwpoort, war hij studeerde aan de toenmalige rijksmiddelbare school. De laatste drie jaar van het secundair volgde hij aan het Koninklijk Atheneum van Oostende. Daarna werd hij leerling officier dek aan de Hogere Zeevaartschool van Antwerpen, waarvan het eerste jaar op schoolschip bulkcarrier MS Eeklo van UBEM.

Sinds 1974 was Jean-Jacques freelance fotograaf. Hij is autodidact. Hij heeft er tal van tentoostellingen op zitten en gaf heel wat boeken uit, waaronder vorig jaar nog het boek Vijftig Jaar Paulusfeesten, ’t Kroegske en Iwein Scheer. Oostende zichten en gebeurtenissen waren zijn geliefkoosde thema. Hij maakte eerder al fotoboeken over de Oostendse Haard, Storm over de zeedijk, Veertig Oostendse kunstenaars….

Heel diverse werk

“Ik kon beginnen voor Het Laatste Nieuws in Oostende en omstreken omdat een andere fotograaf zijn werkzaamheden stopte”, aldus Jean-Jacques zelf daarover. “Door een zwaar verkeersongeval in 1978 moest ik mijn activiteiten minstens een jaar staken. Ik nam mijn freelancewerk als fotograaf weer op in 1979, en geleidelijk kon ik mijn activiteiten uitbreiden.”

Jean-Jacques Soenen werkte voor tal van bladen, waaronder De Zeewacht, voor diverse foto-agentschappen en voor toeristische diensten. “Ik stond ook veel op festivalweiden en zaaloptredens om fotoreportages te maken. Ik maakte toeristische reportages, foto’s voor bedrijven, architectenbureaus en de overheid. En ook foto’s voor verkiezingen van politici van verschillende partijen. Daarnaast maakte ik ook eigen werk.”

Galerie Studio

Jean-Jacques ging met pensioen in 2014, maar startte kort daarop nog een nieuw project. Hij was getrouwd met fotografe ElsVerhaeghe, met wie hij sinds 2015 Galerie Studio open hield aan de Prins Boudewijnstraat, vlakbij de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. De eerste twee jaar exposeerden ze er foto’s van derden, maar daarna stelde het echtpaar er vooral eigen kunstfoto’s tentoon. Ze verkopen er prints, postkaarten, posters, pasfoto’s, fotoboeken en maken er studiofoto’s op vraag van de klanten. Er waren ook gerestaureerde prints van oude glasplaten en negatieven van de verzameling Galerie Studio te koop en nu en dan vonden in de ruimtes van de galerie persconferenties en voorstellingen plaats.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier