Ierse erkenning voor speurwerk WO I Gil Bossuyt

Gil Bossuyt met Barbara en Warren Kinghan. (foto ELD) © Picasa
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Gil Bossuyt bracht in 2018 de bevrijding van Desselgem gedetailleerd in kaart in zijn boek ‘Bevrijdingsoffensief in de Leiestreek: van Ieper tot Gaverbeek’. Hierbij kon hij rekenen op erkenning tot in het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen weekend trad hij in de voetsporen van Lance Corporal Rowan, die op 20 oktober 1918 omkwam tijdens de bevrijding van Desselgem.

“Omdat de Duitsers een overgang verwachtten aan het Munkenhof en die buurt hadden versterkt, werd door de Britten geopteerd voor een oversteek aan de huidige Tweede Aardstraat in Bavikhove”, vertelt Gil Bossuyt, al 14 jaar intensief op pad met groepen in bijberoep. Op deze gunstig gerichte rivierbocht staken de bataljons de Leie over en het waren de 9th Royal Inniskilling Fusiliers die zaterdagavond 19 oktober 1918 als eersten voet zetten op Beverse bodem.

William George Rowan

Lance Corporal William George Rowan viel op zondagmorgen 20 oktober 1918, tijdens de bevrijding van Desselgem. “De 1st Inniskilling Fusiliers probeerden de Dries in handen te krijgen, maar Duitse machinegeweren en forse tegenaanvallen zorgden nog voor veel slachtoffers onder deze Noord-Ierse soldaten”, gaat Gil verder. “William George Rowan was één van de negen soldaten van de 1st Inniskilling Fusiliers die vanaf oktober 1918, tot in het voorjaar van 1920, in de bocht van de Meierie in Desselgem een tijdelijk veldgraf kreeg.”

“Deze veldgraven werden in het voorjaar van 1919 opgetekend door pastoor Coussement. Nu bevinden deze slachtoffers zich allemaal op Harlebeke New British Cemetery. Deze straatgevechten in de laatste weken van de oorlog zijn een heel onbekend hoofdstuk, maar in mijn boek Bevrijdingsoffensief in de Leiestreek: van Ieper tot Gaverbeek bracht ik alles gedetailleerd in kaart.”

Hulde bij het graf

“Het was vandaag een hele eer voor mij om in de voetsporen te gaan van Lance Corporal Rowan, in het gezelschap van Barbara Kinghan, zijn kleindochter. We startten onze tocht bij het 36th (Ulster) Division Lys Memorial, de plaats waar de 36th (Ulster) Division in de nacht van 19 op 20 oktober 1918 de Leie overstak. Daarna bezochten we de plaats waar het tijdelijk graf zich bevond in de Meierie, en we eindigden onze tocht op Harlebeke New British Cemetery. Daar brachten we hulde bij het graf van Lance Corporal William George Rowan. De meegebrachte foto’s en documenten zorgden voor heel wat ontroering… Het was een van die momenten en ontmoetingen die het vele opzoekwerk meer dan de moeite waard maken.”

Eerste familieleden

Het boek van Gil Bossuyt, de weerslag van zijn geduldige onderzoek over het bevrijdingsoffensief in de Leiestreek, is ook warm onthaald in Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Daarvan getuigen de contacten met de 36th Ulster Division en families van slachtoffers en onze bevrijders. “Barbara en Warren waren de eerste familieleden die het graf bezochten. Dit was toch wel heel speciaal”, zegt de 51-jarige Desselgemnaar. Het bijzondere opzoekingswerk van Gil Bossuyt voor zijn boek over de bevrijding in 1918 wordt daarmee nogmaals aangetoond.

Ontdek de ‘Groote Oorlog’: Ieper, Somme, Loos-Arras, Cambrai… maar ook zeker in de Leiestreek! Wie graag een rondleiding wil rond de Eerste Wereldoorlog, kan terecht op de website.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier