Hamiltonpark krijgt nu ook monumentale naam en symbolen van kiwi’s: “Hopelijk vergeten jongere mensen nooit wat hier gebeurd is”

Een nieuw monument, met inheemse symbolen van de kiwi’s. © TP
Redactie KW

Ieper heeft al lang een vriendschapsband met de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton. Na de inrichting van een Ieperpark in de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton opende in 2018 een Hamiltonpark bij de Ieperse vestingen. Zes jaar later is er nu ook een monumentale naam geplaatst met inheemse symbolen van de kiwi’s.

De stad Ieper sloot in 2007 een vriendschapsband af met de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton, die zes jaar later werd versterkt met een samenwerkingsovereenkomst. Vanuit Hamilton en de rest van Nieuw-Zeeland trokken vele duizenden mannen naar het front van de Ieperboog. Meer dan 5.000 van hen sneuvelden in ‘Flanders Fields’ bij Ieper. Als teken van vriendschap en samenwerking werd in 2018 het Hamiltonpark in Ieper opengesteld als onderdeel van het vernieuwde vestingpark.

Maori

Hamilton schenkt nu twee grote cadeaus. Het gaat om panelen van een drietal meter hoog uit cortenstaal. Op het ene paneel prijkt de naam van het park, op het andere staan inheemse symbolen en de term ‘Kirikiriroa’. “Dat is de naam die de Maori gaven aan onze stad, voor de komst van de Europeanen in Nieuw-Zeeland”, zegt Paula Southgate, burgemeester van Hamilton.

Nooit vergeten

De kiwi’s, de bijnaam voor de Nieuw-Zeelanders, schenken de monumenten aan Ieper ter erkenning van de bijzondere vriendschap tussen beide zustersteden. “Ik hoop dat jongere mensen blijven reizen naar de Westhoek en nooit vergeten wat hier gebeurd is”, besluit Paula. (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier