Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek, met dank aan de familie Kemp. © Frank Meurisse
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.

“De triptiek werd geschilderd in 1911 naar het voorbeeld van de kruisafneming van Rubens uit 1618. Het schilderij hangt nu aan de muur van de zuidbeuk van de Sint-Pieterskerk en stelt de kruisafname van Christus voor. Het kunstwerk hing vroeger in de woning van baron Robert Dewulf. Na zijn overlijden werd de woning gekocht door de familie Kemp en die oordeelde om het te schenken aan de kerkfabriek en het een plaats te geven in de Sint-Pieterskerk”, aldus Luc Ghekiere die de familie Kemp heel dankbaar is.

“De schenking kwam goed uit, nu de kerkraad van plan is om het pittoreske kerkje van Emelgem op te waarderen en meer mensen naar de kerk te lokken door de geschiedenis en het kunsthistorisch erfgoed in de kijker te zetten”, verduidelijkt Luc Ghekiere nog.

Themawandelingen

“De Sint-Pieterskerk is opgenomen in de themawandelingen van de Izegemse stadsgidsen en ongetwijfeld biedt ook de erfgoedapp mogelijkheden om het gebouw, de geschiedenis en het prachtige interieur in de kijker te zetten voor de individuele bezoeker”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe.

“De schenking van de triptiek is ook symbolisch, want dit jaar is de Sint-Pieterskerk, de oudste kerk van onze stad, precies 50 jaar beschermd als monument. De kerk was trouwens het eerste gebouw dat in Izegem beschermd werd”, verduidelijkt schepen Himpe. “De prachtige triptiek is een mooie aanvulling op het kunsthistorisch patrimonium in de kerk, met de fantastische lambrisering uit de 18de eeuw en het houtsnijwerk en de schilderijen. Gelukkig vernielde de zware brand in 1954 niet de hele kerk en het interieur, zodat we nog altijd dit prachtig gebouw kunnen bewonderen met nu ook een triptiek van meer dan honderd jaar oud”, besluit schepen Kurt Himpe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier