Van manillen tot Radio Hallo: 11 julicomité stelt gevarieerd feestprogramma uit in Izegem

(foto vadu)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De stad Izegem viert naar goede gewoonte met een hele reeks activiteiten het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Tussen 6 juli en de feestdag op 11 juli is er van alles te beleven, met onder andere Vlaanderen Zingt en een familiedag op de Grote Markt.

“Izegem heeft een lange traditie om het feest van de Vlaamse Gemeenschap gepast te vieren en in de verf te zetten”, aldus voorzitter Nick Verschoot van het 11 julicomité. “We werkten op vraag van het stadsbestuur opnieuw een mooi programma uit, met deze keer weer wat vaste waarden, maar ook enkele nieuwigheden. We willen hierbij een speciale dankjewel zeggen aan alle meewerkende verenigingen, de stad, technische dienst en alle partners die mee helpen aan wat ongetwijfeld een topeditie zal worden.”

Vlaanderen Zingt

De start van de feestelijkheden is voorzien op zaterdag 6 juli. “Om 14 uur is er in ’t Sok in Kachtem het 28ste kampioenschap manillen, in samenwerking met kaartersclub Damberdvrienden. Deelnemen kost 5 euro per ploegje van vier spelers. Inschrijven kan via het.damberd@telenet.be of 051 34 45 25.

“Om 19.30 uur start het avondprogramma op de Grote Markt in Izegem”, zegt Nick. “We programmeren daar met Vlaanderen Zingt onze klassieker. In het eerste gedeelte is er een optreden, gevolgd door het zingen van Vlaamse klassiekers. Iedereen in het publiek kan meezingen dankzij een brochure met de liedjesteksten. Wie nadien nog de dansbenen wil losgooien, kan dat doen op de tonen van dj Many More.”

Op zondag 7 juli start het programma om 10.30 uur met een eucharistieviering in de Sint-Tillokerk. Celebrant van dienst is Marc Van Eenoo, bijgestaan door organist Dirk Boehme. De organisatie is in handen van Davidsfonds Izegem en Emelgem-Kachtem.” Vanaf 14 uur zijn kinderen de baas op de Grote Markt. Dan start de familiedag. “We voorzien zeer uitgebreide kinderanimatie”, vervolgt Nick. “Met gekke kapsels, schmink, een LEGO-stand, glittertattoos, een ballenbad, speelcontainers, springkastelen en een ijsjeskraam. Om 14.30 uur is er een optreden van kinderdisco BlitZ en om 17 uur staat Marc Vertongen met zijn Radio Hallo op het podium. Die laatste kennen we beter als publiekslieveling Marcske uit F.C. De Kampioenen, vertolkt door acteur Herman Verbruggen. Met zijn lokale radiozender Radio Hallo verovert hij nu ook in het echt de feestende harten van jong en oud.”

Op maandag 8 juli is er om 20 uur een beiaardconcert. Een ideale plek om daarvan te genieten is de luisterplaats op het Bad Zwischenahnplein, naast het voormalige Borstelmuseum in de Baron de Pélichystraat. Beiaardier is Akayo Vander Poorten, de stadsbeiaardier van Mechelen. Ze is afkomstig uit Japan, verhuisde naar Mechelen en kwam zo in contact met de beiaard, waardoor ze gepassioneerd aan de studies begon om het instrument te bespelen en met grootste onderscheiding afstudeerde aan de beiaardschool in Mechelen.

Proevertjes

Op dinsdag 9 juli gaat het comité de culinaire toer op met Izegemse Proevertjes 2.0. Om 19 uur kan je terecht in de binnentuin van het stadhuis. “Het gaat om een degustatie met acht lokale handelaars”, verduidelijkt Nick. “Inschrijven kan via izegemseproevertjes@gmail.com en kost 15 euro.

Op woensdag 10 juli is er om 20 uur in kasteel Wallemote de officiële plechtigheid op de vooravond van de Vlaamse feestdag. Spreker van dienst is Véronique De Tier, die komt praten over het rijke kleurenpalet van de Vlaamse dialecten. Nadien is er een receptie aangeboden door de stad. Op donderdag 11 juli is er nog de 19de vinkenzetting van Koninklijke Vinkenmaatschappij De Blauwe Koppen. Inschrijven kan van 7.30 tot 8.30 uur in zaal Sportief. De zetting zelf is van 9 tot 10 uur in de Klare Grachtstraat. De prijsuitreiking vindt om 11 uur plaats in zaal Sportief. Er is om 14 uur ook nog het 23ste petanquetornooi op de site De Perelaar. Er wordt Meli Melo gespeeld in een organisatie van petanqueclub De Rotse.

(VD)