Theater aan Zee lanceert programma van 27ste editie: ‘Neem me mee, over golven en generaties’

Het programma van de 27ste editie van Theater aan Zee werd voorgesteld in Oostende. © EFO
Hannes Hosten

Oostende verandert van woensdag 21 juli tot en met zaterdag 10 augustus weer in het gezelligste en prikkelendste podiumfestival van het land. De 27ste editie van Theater aan Zee heeft als motto ‘Neem me mee, over golven en generaties’. TAZ brengt dat motto ook in de praktijk, want er komt een tijdscapsule waarin mensen iets van zichzelf kunnen meegeven voor latere generaties. Die tijdscapsule wordt op TAZ ceremonieel begraven, om over een eeuw weer bovengehaald te worden.

“Opnieuw is er gekozen voor een thema als leidraad doorheen het hele festival”, vertellen artistiek leider Cindy Godefroi en programmator Dominique Collet. “Neem me mee langs je bloedlijn of je liefdeslijn, over de golven van de tijd en toon me jouw toekomst. Wie zijn je grootouders, je overgrootouders, je voorouders. Je kind. Je pleegkind. Weeskind. Verzonnen kind. Waar liggen je wortels, waar groeit jouw boom? Daarover gaat deze TAZ.”

Dans op liedje Arno

De programmatoren krijgen de steun van twee ‘golfbrekers’.

Danny Ronaldo groeide op in de tent en woonwagens van Circus Ronaldo. Hij is artistiek leider, maker en speler, een gerenommeerde artiest, maar bovenal een poëtisch man. Op zaterdag 3 augustus trapt hij de WonderWaai, het familiepark in het Leopoldpark, op gang met een pizzafeest en scènes uit zijn memorabele voorstelling La Cucinema Dell’Arte. Danny en zijn familie verblijven de hele periode met hun drie woonwagens in de WonderWaai.

De andere golfbreker, Zindzi Tillot Owusu, studeerde woordkunst en Japanologie en noemt zichzelf een ‘intersectional feminist’. Als dichter, actrice en audiomaker houdt ze van internetcultuur, videokunst, poëzie en proza, filosofie, mode én duiven.

Verder is er TAZ Youth, de artistieke jongerenraad van Theater aan Zee. Maandelijks komt een groep gemotiveerde jongeren uit heel Vlaanderen samen om hun kritische blik op het festival te werpen.

Danny en Zindzi openen TAZ op woensdag 31 juli om 20 uur in het Kursaal met een persoonlijk verhaal rond het thema. De openingsvoorstelling is Ne Mobliez Mie van Toneelhuis | FC Bergman, waarin het intrigerende personage van Marie Vinck zich opsluit in haar hoofd en afsluit van de wereld. Op de openingsavond wordt ook voor het eerst het duet La mèr (e) / La famille, een intergenerationele dans van Jotka Bauwens en haar moeder Veerle De Poorter op de muziek van Dans les yeux de ma mère van Arno, gepresenteerd. Nadien kan iedereen deze dans elke dag om 15 uur mee dansen aan het Kursaal, en op de laatste avond – hopelijk met een hele schare enthousiastelingen – aan de vloedlijn.

Iets van onszelf

“Speciaal voor deze editie bouwen we een tijdscapsule waarin we iets meegeven van onszelf voor de generatie over honderd jaar”, vertelt Cindy Godefroi.” Heb jij een geheim dat je nog kwijt wil? Een herinnering aan Oostende vastgelegd in een foto? Wil je jouw dromen voor de toekomst delen in een brief? Breng dan jouw geschenk voor de toekomstige generatie naar de tijdscapsule in de WonderWaai tijdens TAZ. Op de slotdag van het festival, zaterdag 10 augustus om 18.30 uur, begraven we de tijdscapsule ceremonieel op een onbekende plek in Oostende.”

Het programma van TAZ omvat weer tal van premières, voorstellingen die speciaal voor het festival zijn gemaakt, werk van jonge makers, en een literair programma, onder de noemer ‘Neem me mee’. Terug van – slechts even – weggeweest: Jong Muziek. Theater Aan Zee heroverde Fort Napoleon en schenkt er bijna elke dag om 11.30 uur plaats aan jong muzikaal talent. De selectie van Kapinga Gysel is divers, van fluweel, en kruipt in je oorschelp.

WonderWaai

En ja, ook het familiepark de WonderWaai is er dus terug. Deze zomer is de WonderWaai van James Ensor en Danny Ronaldo. “Ze delen dezelfde absurde poëzie: verdwijnen in een imaginaire wereld vol kleur en vrijdenken, waar niets af hoeft te zijn”, luidt het. Families en kinderen zijn welkom in een WonderWaai vol toneel, circus en wonderverhalen.

TAZ denkt ook weer aan de verbinding met de buurt via het wijkfeest Quartiers d’O, dat dit jaar landt in de Vuurtorenwijk. Op 2 en 3 augustus verandert het Sint-Antoniusplein in een bruisend buurtfeest met theater, circus, muziek, dans en workshops. Quartiers d’O is zoals steeds een samenwerking met buurtbewoners, verenigingen uit de buurt en culturele partners kleinVerhaal, De Grote Post, KAAP en TAZ.

TAZ zou TAZ niet zijn zonder de centrale ontmoetingsplaats Café Koer in het Leopoldpark, waar de TAZ Band elke dag vanaf 18.30 uur een gratis aperitiefconcert verzorgt. De driekoppige TAZ Band bestaat uit Léa Kadian (basgitaar, elektrische gitaar), Jérôme Pringiers (keys, zang) en Dejan Banovic (drums), die elke avond geflankeerd worden door een of meerdere muzikale gasten.

Het volledige TAZ programma komt op 13 juni online via: www.theateraanzee.be Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 19 juni.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier