Romeinse wijngaardzegening als sluitstuk van de Open Wijngaardfeesten in Wervik: “Een uniek evenement”

Met wijze woorden opende de Romeinse priester het plechtige moment op de Amerikaberg. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Afgelopen weekend werden op verschillende plaatsen Open Wijngaardfeesten georganiseerd. Ook in Wervik ging dat niet onopgemerkt voorbij, en ging men zelfs nog een flink stuk verder. Daar werden de terreinen van Wijndomein Ravenstein door een Romeinse priester gewijd. De wijding, uniek in zijn soort, brengt zowel de Wervikse wijn als de geschiedenis samen.

“Et auribus tuis audi! Luister goed!” Met wijze woorden opende de Romeinse priester het plechtige moment op de Amerikaberg. Voor de vierde keer werd het Wijndomein Ravenstein op een authentieke, Romeinse manier gewijd. Voor vzw Viroviacum Romanum, die samen met de wijnboer instond voor de organisatie van het evenement, ging het om een belangrijk moment. “Samen met Tongeren is Wervik één van de oudst bekende steden in Vlaanderen. Het is belangrijk erfgoed dat we moeten blijven uitdragen, willen we die levendig houden. De wijngaardzegening is daar een knap voorbeeld van. Wie in de Romeinse tijden zijn wijngaard niet liet zegenen, tartte het lot. De goden moesten geëerd worden, wilde je drama’s tussen de wijnranken vermijden. In 2021 besloten we dit voor het eerst te gaan naspelen, en zo groeide het uit tot een jaarlijkse gewoonte.”

Stukje geschiedenis

Een stoet van Romeinse priesters, notabelen en enkele militairen trok zaterdag richting de wijngaard. In hun kielzog een stevige groep toeschouwers, die het spektakel persoonlijk wilden meemaken. “Het gaat om een uniek evenement”, klonk het nog. “Het volledige weekend stond in het teken van de Wijngaard Feesten en op verschillende plaatsen kon je lokale wijn gaan proeven. Enkel in Wervik werd het gekoppeld aan een stukje geschiedenis.”

Het gebeuren staat te boek als een ware trekpleister voor Wijndomein Ravenstein, dat eerder deze maand ook nog twee wijnen bekroond zag worden. Ter plaatse konden de aanwezigen eveneens proeven van de Mulsum Viro Vino, de lokale Romeinse wijn.

De volledige dag stond bol van de activiteiten en de animatie, die deels naar binnen moest worden verplaatst. Ook daar speelde de hevige wind de organisatie parten.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier